Szeged International Airshow

Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, drónok, helikopterek, vitorlázó, légcsavaros és sugárhajtású repülőgépek várják a látogatókat szeptember közepén a repülős rendezvényen.
 
A rendezvény kifejezetten polgári repülő hétvége, ahol a közönség jellemzően nem katonai gépeket, hanem olyan műrepülő pilóták produkcióit láthatja, akik nem viselnek egyenruhát.
Szeptember 13-án és 14-én mások mellett olyan világhírű csapatokat láthat a közönség, mint a háromgépes romániai műrepülő formáció, az Aerobatic Yakers, a lengyel Flying Dragons csoport vagy a szlovákiai Retro Sky Team.A szegedi repülőtér látogatói találkozhatnak a világ első repülő autójával, az AutoGyroval, de a hétvégén tartanak drónshow-t és ejtőernyős formaugró bemutatót is. Feltűnik az égen a cseh gyártmányú, sugárhajtású L-29 Delfin, az olasz turbóventilátoros katonai kiképző-repülőgép, a Jet Marchetti S-211, a szovjet tervezésű MI-2 szállító helikopter vagy az első generációs szovjet sugárhajtású vadászrepülőgép, a MIG-15 is. A világszerte ismert magyar műrepülő pilóták közül Szegedre készül Besenyei Péter, Vári Gyula, Hársfalvi Pál és Veres Zoltán.A tavalyi évet túlszárnyalva még nagyobb és látványosabb éjszakai show-val készülnek a rendezvény zárónapjára a szervezők, de napnyugta után már az első este is látványos elemekkel tűzdelt programmal várják a látogatókat.
Szeptember első felében rendezik Szegeden a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságot is, így a Szegedi Repülőtér két kimagasló eseménynek is otthont ad. Ezért a Szeged International Airshow programja és látogatható területe, a repülőtér észak-nyugati oldalára került át, hogy a vendégek számára még egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb legyen a bemutatók és a ballonok megcsodálása.
 
(MTI)