Nemzetközi Tisza Halfesztivál Szegeden

Jövő péntektől ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden, a háromnapos gasztronómiai seregszemlén több tízezer adag halászlé készül majd.
 
Az első szegedi halfesztivált Frank Sándor mesterszakács és a közelmúltban elhunyt Ferenczi Dezső szervezték meg 1997-ben azzal a szándékkal, hogy továbbörökítsék az ízletességéről híres szegedi halászlé főzési hagyományait és népszerűsítsék a halfogyasztást.
Az immár 26. alkalommal megszervezett fesztivál péntek délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Többtucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, és lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.



A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 2500 literes óriásbográcsában készíti el a hallét. A bográcsot szombaton és a vasárnap is telefőzik, így a két nap alatt csak ott 10 ezer adag halászlé készül. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők termékeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézművestermékek színe-javából is.
A közönséget könnyű- és népzenei, valamint dzsesszkoncertek, gyermekprogramok szórakoztatja majd.
 
(MTI)