Nemzetközi Tisza Halfesztivál Szegeden

Kétéves szünet után ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember első hétvégéjén, amikor sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.

A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlét. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál főszervezője elárulta, a kiváló szegedi halászlé titka, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.



Az immár huszonötödik alkalommal megszervezett fesztivál pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Itt több tucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, az általa féltve őrzött receptúra alapján, s lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.



A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb háromezer literes. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők remekeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézműves termékek színe-javából is.
A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, gyermekprogramok, sárkányhajó- és sup verseny is szórakoztatja majd.
 
(MTI)