Június 15-től jöhet az uniós zöld útlevél

A közös uniós egészségügyi igazolás június 15-től lesz érvényes mind a 27 tagállam számára – közölte Thierry Breton, az Európai Uniós belső piacért felelős biztosa.
 
A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút, valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR-teszt eredménye szerepel majd az igazoláson. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező. A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint az a cél, hogy „ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy "nyitni tudjunk”.A biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív nyájimmunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően. „Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsunk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót.” Hozzátetette, a tagállamok feladata, hogy az oltás kampányt felgyorsítsák a következő három és fél hónapban. „Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely remélem ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest”.
Az Európai Bizottság március 17-én terjesztette elő a zöld tanúsítvánnyal kapcsolatos javaslatát. A tervezet szerint a tagállamok maguk dönthetik majd el, hogy az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákon kívül milyen más vakcinákra adnak mentességet a belépésnél a teszt vagy a karantén alól.
 
(turizmus.com)