Csütörtökön indul az Egri Csillag Hét

Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek is tematikus programokkal, kóstolókkal, borcsomagokkal várják az érdeklődőket március 16-ig.
 
A tematikus Egri Csillag Hetet tavaly rendezték meg először, azzal a céllal, hogy a figyelem középpontjába kerülhessen az egri bikavér fehérboros párjaként létrehozott egri csillag. Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és mert a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetők az évszak szimbólumának számító virágos jegyek.



Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában (classicus, superior, grand superior) készíthetik a borászatok. A classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, a superior tételek pedig magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket. Grand superior tételek kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.



Az egri csillag legismertebbnek számító, classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak, ezért az új évszakot köszöntve az egri borászok újra arra hívják a borkedvelőket, hogy bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba vagy kérjenek egri csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.
Az Egri Csillag Hét keretében meghirdetett programokról a rendezvény oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
(MTI)