Csodás Magyarország: bajai halászlé hajósi kadarkával

Bajáról elsőként a messze földön híres halászlé jut eszünkbe, amely a hungarikumok gyűjteményében is szerepel. Mellé kísérőnek válasszunk egy könnyű hajósi kadarkát!

Bács vármegye egykori székhelye monumentális főterével mindenkit lenyűgöz, aki először látja. A bazaltkockákkal borított tér dísze a 18. századi Szentháromság-szobor és a hajdani Grassalkovich-palota impozáns épületében kialakított városháza.
A belvárosból a Sugovicán átívelő hídon érjük el a város üdülőterületét, a Petőfi-szigetet, ahol kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni lehet, a híd lábánál pedig vendéglők sora vár ránk.
A Duna túlpartján húzódik Gemenc csodálatos, érintetlen ártéri erdeje, amelyet gyalogosan, kerékpárral, kisvonattal, de akár kajakkal, kenuval is felfedezhetünk.



Baja a Hajós-Bajai borvidék központja. Errefelé nemcsak fehér-, hanem kiváló vörösborokat, például kadarkát, kékfrankost és cabernet sauvignont is készítenek. Nem csak a borkedvelők számára érdekesek a vidék látványos pincesorai, amivel három település is büszkélkedhet: Nemesnádudvaron 700, Császártöltésen 600 présház sorakozik katonás rendben, Hajós 1200 házból álló pincefaluja pedig Európában is egyedülálló. A takaros, apró házacskák belsejéből nyílnak a löszfalba vájt pincék, ezekben nemcsak kóstolni, hanem egyre több helyen aludni is lehet.



Hajóson feltétlenül meg kell nézni a kalocsai érsekek hajdani kastélyát és a fényképre kívánkozó, pompás barokk kastélykertet is. A gyönyörűen felújított, 18. századi épületben berendezett kiállítások a régi főúri vadászatokról, a hajósi búcsú történetéről és a homokhátsági szőlőkultúráról mesélnek.
 
(turizmus.com)