Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Szombaton a látogatók frissen préselt mustot és újborokat kóstolhatnak, hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, és egy tematikus napon megismerhetik a népi halászat eszközeit is.
 
A fesztivál napján a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon iparosok mutatják be mesterségük fogásait. A látogatók találkozhatnak ostorkészítővel, kováccsal, csipkeverővel, szűrhímzővel, kosárfonóval, kádárral, kipróbálható a paprikafűzés és a külüzés, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán a kemencében pedig finomságok sülnek. A piactéren kackiás verklis szórakoztatja az egybegyűlteket, az iparos műhely mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja a gyerekeket.



Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is. A látogatók azt is megtudhatják, hogyan sikerült a korai fajták szüretje, hiszen a már elkészült újborból is kóstolhatnak.
 
(MTI)