A magyarok intenzíven tervezik belföldi utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján: a foglalások szerint a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet.

Ahogy közeledik a húsvét időszaka, úgy emelkedik a leadott foglalások száma is. Januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33%-os növekedést mutat. Májusra eddig 625 ezer vendégéjszaka realizálódott az NTAK-ban, ez 11%-kal több mint tavaly ugyanebben a hónapban, a foglalások száma napról napra emelkedik.
Idén áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel jelenleg az NTAK-ban, ennek 34%-a a tavaszi szünetre érkezett, míg tavaly áprilisban összesen 304 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken.


 
Az utazási kedv élénkítéséhez nagyban hozzájárul a SZÉP-kártya, amelyre tavaly közel 20%-kal többet utaltak a munkaadók, köszönhetően a kedvezményeknek. Év végére a SZÉP-kártya feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a turisztikai szolgáltatók erős forgalomra készülhetnek.
A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat.A szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, a fürdők és a turisztikai attrakciók készen állnak a járványügyi előírásoknak megfelelő nyitásra, a vendégek biztonságos fogadására, ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyve is a támogatja a szolgáltatókat.
Az MTÜ bízik abban, hogy a turizmus biztonságos keretek között hamarosan újraindul, ám a nyitás továbbra is az átoltottság függvénye.