A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előtti szintet

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja.
 
Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal haladta meg a 2019-es rekordévet. A rendelkezésre álló adatok alapján júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb, mint a tavalyi érték. A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly.
A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28%), ezt követi Mátra és Bükk (7%), Debrecen és térsége (6%), Budapest környéke (5%), és Bük-Sárvár (4%).

 

Az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első félév teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első félévének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.
Júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.
 
(turizmus.com)