Napfényes szigetek: Fidzsi-szigetek

Tündöklően kék tenger, szertelenül csiklandozó napfény, kaland és egzotikum: sorba vettük a földkerekség turisztikai szempontból legvonzóbb szigeteit!
 
A Csendes-óceán déli részén fekvő szigetcsoport Új-Zélandtól északi irányba, mintegy 2600 kilométerre található. Két nagy és 320 kis sziget alkotja a köztársaságot, amelyek közül 106 lakott; a teljes népesség 860 ezer fő. A szigetek domborzata változatos, számos 1000 méternél magasabb hegy található itt, a legmagasabb csúcs, Tomanivi pedig 1324 méterrel magasodik a tengerszint fölé. A főváros, Suva a legnagyobb sziget, Viti Levu délkeleti partján található, lakossága 175 ezer fő.A szigetcsoport éghajlata trópusi, a hőmérséklet állandóan magas, ugyanakkor előfordulnak kisebb-nagyobb viharok. A szigetek vegetációja gazdag, az őserdőkben változatos állatfajok élnek, a korallzátonyok pedig tengeri állatok sokasága számára adnak otthont. A szigetcsoporton nem kevesebb, mint hat nemzeti park található; ebből négy a főszigeten, a maradék kettő pedig az Északi-szigeteken és a Lomaiviti-szigetcsoporton. A nagyobb szigetek területének meghatározó része művelés alatt áll, mivel a turizmus mellett a mezőgazdaság jelenti a legfőbb bevételi forrást – elsősorban cukornádat, banánt, rizst és kókuszt termelnek.


 
Tapasztalt búvárok szerint a fősziget körüli vizek a világ legjobb merülőhelyei közé tartoznak, amatőr és profi sportemberek számára egyaránt eszményi környezetet kínálnak. Leírhatatlan élmény a korallzátonyoknál együtt úszni bikacápákkal és tigriscápákkal, vagy halrajok közt merülni! Tájékozott utazók szerint mindenképpen érdemes megnézni a kisebb szigeteken található strandokat is, mert azok szépségük terén nem ritkán felülmúlják a Viti Levun található partszakaszokat. A paradicsomi hangulathoz nagyban hozzájárul a tengeri alapanyagokra épülő konyha, a rengeteg friss gyümölcs, a mosolygós és vendégszerető, angolul is beszélő helybéliek, valamint a bula nevű, félig nyitott, nádtetős turistabuszok vidám nyüzsgése.

 

Fotók: Michele Hardy/ Pixabay// David Mark/ Pixabay// cultur668/ Pixabay// clafrich/ Pixabay
 
(a Travel Pulse nyomán)