Kitiltják a turistákat Bali szent hegyeiről

Kitiltják a turistákat az indonéziai Bali szigetének hegyeiről és vulkánjairól, miután több külföldi is botrányosan viselkedett a szentként tisztelt helyeken.
 
Wayan Koster tartományi kormányzó a napokban jelentette be, hogy a szigetnek mind a 22 hegyéről kitiltják a turistákat a hegyek szakrális jellegének megőrzése céljából. A tilalom nemcsak a külföldiekre vonatkozik, hanem a helyiekre is, ez utóbbiak csak speciális alkalmakkor (vallási szertartásokra, katasztrófavédelmi okokból vagy más, nem turisztikai jellegű rendezvényre) mehetnek fel a hegyekre.
A turisták előtti lezárás elsősorban a legnépszerűbb hegyet, a Mount Baturt, és a sziget legmagasabb hegyét, a Mount Agungot érinti. Mindkét hegy valójában vulkán, amelyet a helyiek szentként tisztelnek. A turisták illetlen viselkedésére a kormányzó példaként hozta fel, hogy a Batur-hegyen meztelenül táncoltak, az Agung-hegyen pedig félmeztelenül pózoltak fényképezkedéshez.A kormányzó terve éles ellenállást váltott ki politikusok, aktivisták és az idegenforgalomból élők részéről, akik attól tartanak, hogy az intézkedés súlyos csapást mér a turizmusra, megélhetésétől foszt meg sok helyi lakost. A tartományi kormány helyettes szóvivője kérte a kormányzót, gondolja meg magát, és a tilalom helyett inkább kötelezzék a turistákat helyi hegyivezető igénybevételére, aki felvilágosítaná őket a szent magaslatok jelentőségéről és a helyes viselkedésről.
A turisták ráncba szedése céljából a tartományi kormány máris magatartási kódexet dolgozott ki, amelyet a szigetre érkező összes turistának az útlevelébe helyeznek, és amelyben előírják, hogy a látogatóknak mit kell, illetve mit nem szabad tenniük.
 
(MTI)