A Lufthansa visszafizette a német államnak a járvány miatt kapott pénzügyi támogatást

Teljes egészében visszafizette a Lufthansa német légitársaság a koronavírus-világjárvány okozta válság átvészelésére kapott német állami támogatást.
 
A társaság közleménye szerint egymilliárd euróért (366 milliárd forint) visszavásárolták a járvány miatt megrendült német cégek támogatására és külföldi felvásárlásuk elhárítására szolgáló gazdasági stabilizációs alap (WSF) által birtokolt tulajdonrész utolsó részét.
A Lufthansa ezzel 3,5 milliárd eurót fordított az állami támogatás visszafizetésére. A csendes részesedés egy másik részét októberben vásárolták vissza 1,5 milliárd euróért, az állami fejlesztési bank (KfW) egymilliárd eurós hitelét pedig februárban törlesztették.A német állam a WSF és a KfW révén egy kilencmilliárd eurós csomagot állított össze a Lufthansa megsegítésére tavaly tavasszal, amikor a járvány miatt világszerte szinte teljesen leállt a légi közlekedési ágazat. A vállalat ebből mintegy 3,8 milliárd eurót hívott le.
A csoport (a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines) a július-szeptemberi 5,2 milliárd euró bevételt ért el, 96 százalékkal többet az egy évvel korábbi 2,7 milliárd eurónál. Az adózás utáni veszteség 72 millió euróra csökkent az előző évi kétmilliárd euróról. Az üzletmenet főleg az áruszállítási üzletág teljesítménye révén javult. A csoport három hónap alatt 19,6 millió utast szállított, ez a járvány előtti utolsó hasonló időszakban, a 2019 harmadik negyedévében elért szint 46 százaléka.
 
(MTI)