Jordánia legszebb tájai és műemlékei

Wadi Rum egzotikus sivatagi világa a Csillagok háborújában is megjelenik, Indiana Jones pedig Petrában kereste az utolsó keresztes lovagot.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Budapest - Amman
Utazás Budapestről menetrend szerinti járattal Jordánia fővárosába, Ammanba. Érkezés után transzfer a szállodába, az est hátralévő részében szabadprogram.

 

Második nap: sivatagi erődök
Városnézés Ammanban, amelynek fontosabb állomásai a citadella, az Archeológiai Múzeum, a római színház és a Folklór Múzeum. Ezután irány a Keleti sivatag, ahol felkeressük az Al Kharraneh erődöt, az Amra erődöt és az Al Azraq erődöt, amely Arábiai Lawrence-nek is otthont adott. Az erődben felidézzük Thomas Edward Lawrence kalandos életét, tetteit és személyiségét. A program végeztével visszautazás Ammanba.


 
Harmadik nap: Jerash - Ajloun
Mai kirándulásunk során a római idők emlékeit keressük fel Jerashban. A település szerencsére jó állapotban vészelte át az évszázadokat, így megtekinthetjük Hadrianus diadalívét, a hippodrome-ot, a déli kaput, Zeusz templomát, a déli színházat, az ovális fórumot, a Cardo Maximus főutat, a déli Tetrapülont, az egykori katedrálist, a Nymphaneumot, Propülaiat, Artemisz templomát és az északi színházat. Tovább haladva északra a keresztes háborúk időszakának emlékeit keressük fel. Az iszlám építészet egyik gyöngyszemét, az Ajloun várat Szaladdin szultán építtette 1184-ben, hogy védelmezhesse a Jordánia és Szíria közötti kereskedelmi útvonalakat. A soktornyú, több mint 800 éves Ayyubid várnak jelentős szerepe volt a keresztesek legyőzésében.


 
Negyedik nap: Madaba - Nebo-hegy - Betánia
Reggelit követően Madabába, a 6. századi mozaikjairól híres városba utazunk. Madabát elhagyva hamarosan megérkezünk a Nebo-hegyre, ahonnan a Biblia szerint egykoron 40 évnyi pusztai bolyongás után az Úr megmutatta Mózesnek az Ígéret földjét, amelyre azonban ő maga sohasem léphetett be. Ezután a Jordán-folyó keleti partján található keresztelőhely, Betánia felé indulunk, ahol a bibliai utalások alapján feltételezhetően Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust.Ötödik nap: Petra
Reggeli után a nabateusok ősi városa, a sziklába vájt Petra felé vesszük az irány. Érkezés után a Rejtett város gyalogos felfedezésére indulunk, az egykilométer hosszú, hatalmas sziklákkal szegélyezett szűk kanyonban. A páratlan színekben játszó homokkő sziklafalak mindenkit ámulatba ejtenek egészen addig, amíg egy keskeny hasadékon keresztül Petra jelképe, a híres Kincsesház látványa elénk nem tárul. Ezen kívül még számtalan lenyűgöző sziklasírt, templomot és amfiteátrumot is találhatunk itt. Másik érdekessége az út végén álló kolostor, ahova 800 lépcső vezet, így megközelítése már jóval nehezebb. Mivel ezt az éjszakát Petrában töltjük, így fakultatív program keretében lehetőségünk van ezt a varázslatos várost este is megcsodálni.


 
Hatodik nap: Kis Petra - Wadi Rum
Reggeli után első állomásunk Kis Petra, a régészeti park kevéssé ismert, de annál szebb sziklavölgye; Siq al-Barid, vagyis a Hideg-kanyon, ahol a világ egyik legősibb települése, Al Beidha is található. Ezután folytatjuk utunkat a helyiek által Hold völgyének is nevezett Wadi Rumba, a Jordánia jelentős részét kitevő sivatagok legszebbikébe, és egy másfél órás dzsipszafarin ismerkedünk meg a vörös sivatag leglátványosabb részeivel.


 
Hetedik nap: Kerak - Holt-tenger
Reggeli előtt fakultatív tevegelésre nyílik lehetőségünk az aranyló sivatagban, majd a Holt-tenger felé vesszük az irányt. Útközben meglátogatjuk a keresztesek várát Kerakban, mely fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződését védő erődítmény volt. Ezután folytatjuk utunkat a Holt-tengerhez, amely Földünk egyik leggazdagabb, évezredek alatt kialakult természetes só forrása. Vize annyira sós, hogy nem tudunk elsüllyedni benne, könnyen lebeghetünk felszínén.


 
Nyolcadik nap: Amman - Budapest
Reggeli után visszautazunk Ammanba, szabadidő a város felfedezésére. Búcsúvacsora egy tradicionális arab étteremben, majd transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre.

A körutazás során érintett UNESCO Világörökségi helyszínek: Wadi Rum sivatag, Petra,
Quseir Amra, Um er-Rasas (Kastrom Mefa'a), Jordánon túli keresztelő hely, BetániaAl-Maghtas
Fotók: Heidelbergerin/ Pixabay// Rottan/ Pixabay// Konevi/ Pixabay// Heidelbergerin/ Pixabay// Graham Hobster/ Pixabay// falco/ Pixabay// Fulvio Zeppetella/ Pixabay// naturfreund/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)