Svájc vonattal

Különleges élmény a hegyi vonatozás Svájcban.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Zürich - Interlaken
Délelőtt indulás Budapestről menetrend szerinti repülővel, Zürichbe dél körül érkezünk. A repülőtérről vonattal utazunk tovább Zürich főpályaudvarára, majd berni átszállással érkezünk meg Interlakenbe a kora délutáni órákban. A vonatos közlekedést a négynapos Swiss Pass, azaz a svájci utazási kártyával vesszük igénybe, ami érvényes majdnem mindegyik vonatos és hajós utazásra (két kivétel a Harder Kulm sikló és a Gornergrat vonat). Interlakenbe megérkezve először a szállásunkat foglaljuk el, majd délután gyalogosan fedezzük fel Interlaken értékeit.


 
A Thuni-tó és a Brienzi-tó közötti földnyelvre épült város legfőbb jellegzetessége, hogy a Jungfrau-csoport felé fordul, zavartalan rálátással a 4000 méter magas hegyre. Az esti fakultatív program része a siklóvasút, amellyel 1322 méter magasra emelkedünk fel, elérve a Harder Kulm kilátót. Innen tiszta időben varázslatos panorámát kapunk a távoli hófödte hegyekről, a közeli tavakról, a tavakat összekötő Aare-folyó völgyéről. A programhoz tartozik egy vacsora a híres Harder Kulm Étteremben.


 
Második nap: Luzern - Vitznau - Rigi
Reggeli után séta a vasútállomásra, majd indulunk Luzernbe. A közel kétórás vonatozás során gyönyörködhetünk a remek panorámában, az őszi alpesi táj és a havas hegycsúcsok kavalkádjában. Luzernbe érkezésünk után rövid sétával elérjük a hajóállomást, ahonnan vízi úton folytatjuk utazásunkat a Vierwaldstätti-tavon Vitznau kikötőjéig. Innen Európa legrégebbi hegyi fogaskerekű vonatára szállunk. A 150 éves pályán emelkedünk fel a Rigi-hegy 1800 méteres csúcsára, miközben lélegzetelállító látványban lesz részünk: alattunk a fjordszerű tó, távolban az Alpok vonulata. Rigi Kulm végállomáson szállunk ki, ahol kilátó és étterem teszi teljessé a hegyi panorámát. Itt lehet sétálni, ebédelni, majd ugyanezen az útvonalon indulunk vissza a tóparti Vitznauba. Ezután rövid tavi hajózással jutunk vissza Luzernbe.


 
A délután további részét Közép-Svájc legszebb városában, Luzernben töltjük. Gyalogos városnézésünk során megtekintjük a híres fedett fahidat, az óváros mesés festett falú céhes házait, pompás régi épületeit, a hangulatos tópartot. Sétánkat a vasútállomás közelében fejezzük be, majd az esti órákban indulunk vissza vonattal Interlakenbe.

 
 
Harmadik nap: Zermatt - Gornegrat
Reggeli után ismét vonatra szállunk. Kétszeri átszállással, dél körül érkezünk meg a híres alpesi városkába, Zermattba.
Zermatt autómentes település 1620 méterrel a tengerszint felett, a Matterhorn lábainál. Elsősorban hegymászó- és síparadicsomként ismert a város, de a kirándulók számára is felejthetetlen élményt nyújt az év bármely szakában. A Matterhorn közelébe a Gornergrat Bahn fogaskerekű vonattal jutunk el, ami Európa legmagasabban fekvő vasútja. A végállomás 3089 méter magasan, a Gornergrat-hegy csúcsán van. Innen tiszta időben nemcsak a környék 4000 méteres csúcsai láthatóak, hanem a lenyűgöző Gornergrat-gleccser folyama is. Rövid túrával felmegyünk a kilátóhoz és a hegyi kápolnához.
A délután további részét Zermattban töltjük. Sétálhatunk a főutca hangulatos épületei között, megcsodálhatjuk a többszázéves faházakat, megnézhetjük a hegymászók temetőjét. Szállásunkra az esti órákban érkezünk meg.

 
 
Negyedik nap: Interlaken - Bern - Zürich - Budapest
Reggeli után csomagunkkal utazunk a fővárosba, Bernbe. Miután a csomagokat elhelyeztük egy megőrzőbe, gyalogos városnézésre indulunk a fővárosban. A Világörökség listáján is szereplő belváros árkádjai alatt sétálunk, miközben az utca különleges díszkútjait is lefényképezhetjük. A főváros szívében a híres óratorony, a városháza és az Einstein-ház érintésével megyünk a 100 méter magas toronnyal rendelkező Münsterhez. Ez az evangélikus templom a város jelképe is. Visszafelé a szövetségi parlament hatalmas épülettömbjét nézzük meg, majd szabadprogram következik.
Kora délután vonattal indulunk Zürich repülőterére, ahonnan menetrend szerinti járattal repülünk haza Budapestre.


 
Fotók: jelsch/ Pixabay// Sonyuser/ Pixabay// Annca/ Pixabay// Johnny_Joka/ Pixabay// artistico/ Pixabay// Werni/ Pixabay// pasja1000/ Pixabay// nextvoyage/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)