Spitzbergák

Kövesse a sarkkutató expedíciók nyomát, ismerje meg a rénszarvasok, sarki rókák és jegesmedvék birodalmát!
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Oslo
Délelőtt indulás a Liszt Ferenc repülőtérről, megérkezés a norvég fővárosba kora délután. A belvárosi szállodába történő bejelentkezés után sétát teszünk a belvárosban, az éjszakát Oslóban töltjük.


 
Második nap: Oslo - Svalbard
Megismerkedünk az Északi- és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével, és felkészülünk a 61 000 négyzetkilométer területű, jeges szigetvilág általános természetföldrajzából. Áttekintjük az előttünk álló napok programját, majd menetrend szerint repülünk Longyearbyenbe. Svalbard-ra érkezés 14:00 órakor, majd rövid transzfer a szállásunkra. A délutáni órákban városnézés következik.Harmadik nap: Longyearbyen
Reggeli után kisbusszal utazunk a norvég kormányzó hivatalához (Sysselmann), majd a Global Seed Vault (nemzetközi vetőmag génbank) épületeihez. Megnézzük az acél jegesmedveszobrot az ideiglenes nyári kikötőnél, majd a Svalbard Múzeum tárlatát tekintjük meg. Ha lehetőség nyílik rá, látogatást teszünk az UNIS (Sarkvidéki Egyetem) épületszárnyaiban, helyi kísérő kalauzolásával.Ebéd után a Spitsbergen Airship Múzeumban folytatjuk a kirándulást, ahol megismerhetjük az Északi-sarkra induló expedíciók történetét. Ezután városnézésre kerül sor, sétát teszünk a Föld legészakibb városában. A következő program már a szálláshelyen zajlik: felkészítés a szánhúzó kutyákról és a kutyaszánról.Negyedik nap: eszkimó módon élni
Reggeli után rövid utazás a kennelekhez, összeállítjuk a megfelelő ruházatot és felszerelést (ezeket a helyi kísérők biztosítják.) A 6-7 órás kutyaszántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése. 10:00 órakor indulunk a hómezőkre, úti célunk a Scott Turner jégbarlang. A kanyonszerű, többrétegű falakkal határolt barlang egy jég alatti kanyon, amit az ezeréves jégben vágtak a nyári hetek folyamán itt alázúduló időszakos folyók. Vezetett sétát teszünk a jégkanyon mélyén, késő délutántól pedig szabadprogram és pihenő következik.


 
Ötödik nap: a jégmezők világa
Ezen a napon több programból is választhatunk.
Motoros szánnal kirándulhatunk a Tempelfjorden vidékére: a körülbelül 5 órás, 70 kilométeres túra az Advendalen-völgyet, a Helvetiadalen-vidéket és a Sassenfjorden fjordot érinti. Az expedíciós ebédet már a Tempelfjorden fjord partjánál fogyasszuk el.
A második lehetőség egy keleti túra. A kirándulás körülbelül 10 órát vesz igénybe, amely során mintegy 180 kilométert teszünk meg motoros szánon. A keleti partvidék érdekessége, hogy ezeket a vizeket nem melegíti az Észak-atlanti áramlat, így itt a legvastagabb a jégtakaró: ez a partvonal a jegesmedvék birodalma.


 
Hatodik nap: a jeges fjordok lehelete
Reggel egész napos hajókirándulásra indulunk, amelynek célja Pyramiden, az alig flétucat lakossal rendelkező orosz bányaváros. Utunk a Sassenfjorden-fjordon, majd a Billefjorden-fjordon vezet keresztül. Útközben megismerhetjük a legfontosabb orosz expedíciók történetét, majd különleges északi ebédet vehetünk magunkhoz: a menü sült bálnahúsból, jégsalátából és forró italokból áll.
 Megérkezés után sétát teszünk a településen helyi orosz vezetőnk segítségével, majd megmelegedhetünk a város egyetlen, de igen jó választékú kocsmájában. Longyearbyenbe a koraesti órákban térünk vissza.


 
Hetedik nap: Longyearbyen - Oslo
Délelőtt szabadprogram, lehet pihenni sétálni és vásárolni Longyearbyenben. Délután indulunk menetrendszerinti repülőjárattal Oslóba, ahová az esti órákban érkezünk meg. Az éjszakát a norvég fővárosban töltjük.

Nyolcadik nap: Oslo - Budapest
Korai reggeli transzfer a reptérre, majd indulás Budapestre.


 
Fotók: Noel Bauza/ Pixabay// Noel Bauza/ Pixabay// Alexandra von Gutthenbach-Lindau/ Pixabay// Elmira Ashirova/ Pixabay// Einar Storsul/ Pixabay// gus880/ Pixabay// Einar Storsul/ Pixabay// Decokon/ Pixabay// Tanya190573/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)