Spanyolországban a turizmus gazdasági hozzájárulása 2023-ban érheti el a járvány előtti szintet

Az Exceltur spanyol turisztikai szövetség adatai szerint múlt évben az ágazat adta az ország GDP-jének 7,4 százalékát 88,5 milliárd euróval.
 
A turisztikai ágazat hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez 1,9 százalékkal, 36 milliárd euróval volt több, mint egy évvel korábban, azonban továbbra is elmaradt a 2019. évi 12,4 százalékos eredménytől.
José Luis Zoreda elmondta: 2021-ben a turizmus helyreállása csupán részleges volt, tele hullámvölgyekkel, amelyeket a járványhelyzet alakított. Rosszabbul teljesítettek azok a célpontok, amelyek a nemzetközi turizmus kedvelt úti céljai, például Madrid, Katalónia vagy a Baleár-szigetek, viszont a belföldi utazások fellendülése összességében javított az ágazat helyzetén.Az Exceltur szakemberei arra számítanak, hogy a jelenleg zajló hatodik járványhullám miatt csak áprilistól élénkülhet fel ismét a turizmus a dél-európai országban, az első negyedévben 33,2 százalékos elmaradással számolnak a járvány előtti szinthez képest. Számításaik szerint idén 10,5 százalék, 135,4 milliárd euró lehet az ágazat hozzájárulása a spanyol GDP-hez.
Spanyolország 2019-ben még a világ második leglátogatottabb országa volt, de 2020-ban 65 millió turistát veszített.
 
(MTI)