Puglia gyöngyszemei

Fedezze fel ezt a különleges régiót az olasz csizma sarkában!
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Budapest – Bari - Castel del Monte - Bari
Elutazás Budapestről délelőtt, érkezés Bariba délben, majd utazás Castel del Montebe. Itt megtekintjük az Apulia kőkoronájának nevezett, 1240-ben épült nyolcszögletű várat. Ezután Bari felé indulunk, útközben bor és tipikus pugliai termékek kóstolása (paradicsomos lepény, pácolt olajbogyó, fűszeres kolbász, canestrato sajt, ricottás édesség, Primitivo bor).
Délután séta Bari óvárosban. Megtekintjük a Szent Miklós bazilikát, a román kori építészet egyik legszebb emlékét, ezt követően elsétálunk a San Sabino székesegyházhoz, majd a Norman várhoz.


 
Második nap: Altamura - Matera - Bari
A mai kirándulásunk első állomása Altamura. A város világszerte híres kenyere a Pané di Altamura melyet a 16. század óta hagyományos eljárással készítenek, és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel láttak el. Sétálunk a girbegurba utcákon, megtekintjük a románkori Santa Maria Assunta katedrálist, majd megkóstoljuk a híres kenyeret.
Innen Materába utazunk. Olaszország egyik rejtett kincse ez a település, különleges szépségű, sziklába vájt épületeivel, freskókkal díszített lakások sokaságával.
Ezt követően a Masseria Ruotolo birtokra utazunk, ahol a helyi gasztronómiai hagyományok szerint készült ételeket és finom borokat kóstolunk. Olyan borok és ételek kerülnek az asztalra, mint a Torre del Falco IGT Bianco, a Veritas Castel del Monte DOCG Rorasto, a Vigna Pedale Castel del Monte DOCG Rosso, bruscetta, sajt, szalámi. Késő délután érkezünk vissza Bariba.


 
Harmadik nap: fakultatív kirándulás (Monopoli - Polignano Mare)
Ezen a napon két tengerparti településre látogathatunk el. Először Monopoliba utazunk, ahol sétálunk a girbegurba utcákon, megnézzük az óváros épületeit, a barokk katedrálist és a főteret. Monopoliból a közeli Polignano a Mareba utazunk. A bájos település egy mészkőszikla tetején áll, ellenállva az Adria hullámaival. A házak a meredek partfal szélén egyensúlyoznak, ezért sokan a korzikai Bonifaciohoz hasonlítják a látványt.
Az óváros is nagyon hangulatos, arab, bizánci, spanyol és a normann múlt nyomait tárja fel, köztük az ősi városkát őrző négy őrtorony maradványait. A keskeny utcák között barangolva fehérre meszelt házak és egy római kori híd is látható. Délután érkezünk vissza Bariba, ahol folytathatjuk a város felfedezését.

 

Negyedik nap: Alberobello - Locorotondo - Martina Franca - Bari
Reggeli után Puglia leglátogatottabb településére, Alborelloba utazunk.
Hírnevét a városképet uraló sajátos épületeinek, a trulloknak köszönheti, melyek süveges tetejű hengeres vagy négyszögletes építmények. Kizárólag kőből épültek, mindenféle kötőanyag, habarcs és fa tartószerkezet nélkül. A város központja a Piazza del Popolo, innen délre található a két történelmi trullo-negyed.
Ezt követően érkezünk Locorotondoba, a dombtetőre épült kerek városkába, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk a trullo völgyre. Locorotondo fehérre festett házai már messziről ragyognak a napsütésben. A város kacskaringós sikátorai egy központi kis térre vezetnek, ahol a mártír Szent Györgynek szentelt templom emelkedik.


 
Utolsó állomásunk Martina Franca. A barokk templomokkal, kanyargós szűk utcákkal, fehérre meszelt falú, díszes házakkal, gyönyörű terekkel büszkélkedő óvárost a Porto Santo Stefano barokk kapun keresztül közelítjük meg. Megtekintjük a csodálatos Piazza Roma-t, a Palazzo Ducalét, majd a város legnagyobb templomát a Basilica di San Martinot. A késő délutáni órákban érkezünk vissza. Este szabadprogram, a vacsora fakultatív.

Ötödik nap: Bari - Budapest
Reggeli után szabadprogram, majd transzfer a repülőtérre.


 
Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő helyek:
Castel Monte (Nyolcszögletű vár), Matera (régi városnegyed), Alborebello (trullok)
 
Fotók: Jacques Savoye/ Pixabay// blank76/ Pixabay// chatst2/ Pixabay// Stefano Ferrario/ Pixabay// Giuseppe Dio/ Pixabay// lavaligiainviaggio/ Pixabay/ /Pixabay// lavaligiainviaggio/Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)