Oltási bizonyítvánnyal szabadon utazhatunk Horvátországba

Horvátország április 1-jétől felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek. A turisztikai miniszter jelentette be, hogy májusban megkezdődhet a turisztikai dolgozók koronavírus elleni oltása.
 
Annak lehetőségét is fontolgatják, hogy az Európai Unióban forgalmazott antigén gyorstesztek eredményét is elfogadják (a határt eddig csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni), gyerekeknek hétéves korig nem lesz szükségük semmilyen igazolásra – mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a koronavírus-válságstáb vezetője.
A szigorításokkal kapcsolatban megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat. Ugyanakkor a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről.
A jelenlegi járványügyi intézkedések március 31-ig vannak hatályban.A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján jelenleg 15 ezer turistát tartanak számon az országban, ebből nyolcezer külföldi állampolgár.
A turisztikai dolgozók májusban kezdődő oltásával kapcsolatosan Nikolina Brnjac turisztikai miniszter szombaton elmondta: először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt. Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki, amelyeket már az influenza elleni oltások beadásánál is bevontak.
Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki.
Turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy az idén május 23-ra eső pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és talán a tavalyinál valamivel jobb utószezon.
 
(MTI)