Szlovénia egy kis ékszerdoboz: délelőtt még havas hegycsúcsokon sétálunk, délután pedig már a tengerparton élvezhetjük a napsütést.
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
Első nap: Bled - Bohinj
Kora reggel indulunk Budapestről. Az első megálló a Bledi-tó, ahol a magas sziklaszirtre épített Várból csodálhatjuk meg a környéket. A több mint 1000 éves vár Szlovénia ikonikus jelképe, az évszázadok alatt számos átépítésen és módosításon esett át. Jelenleg több kiállítás, egy Gutenberg korabeli nyomda, egy ősi borospince, egy Kastélykaptár, ajándékboltok és étterem is üzemel a Várban.
A szigetre a pletnának nevezett lapos fenekű fahajóval jutunk át. A szigeten álló templomhoz és a felvezető 99 lépcsőfokhoz számos legenda fűződik. A lépcső a helyi esküvői tradícióknak is fontos része – az ifjú férjnek ugyanis fel kell vinnie a menyasszonyát a lépcsőkön, hogy fent az Isten színe előtt egybekelhessenek.
Ezután újra buszra szállunk, és a Bohinj-tó közelében élő kedves családhoz látogatunk. Ők azon kevesek közé tartoznak, akik a fagyok elmúltával minden évben még felhajtják a teheneket a 2000 méter magasan lévő nyári legelőkre és a helyi sajtspecialitást, a mohant készítik. Ez az Európai Unió által is minősített félkemény sajt, csak ezen a területen állítható elő, így nem maradhat ki gasztronómiai túránkból.
Második nap: Bohinj - Savica-vízesés - Vogel - Ljubljana - Izola
Reggeli után sétálunk egy kicsit a hatalmas hegyek közé szorított átlátszó vizű tó partján, és megcsodáljuk a partján álló középkori freskókkal díszített, gótikus stílusú Keresztelő Szent János templomot.
Busszal a tó ellentétes végébe indulunk, ahol kb. 25 perces séta után érünk el a 60 méter magas, ferde sziklafalból zubogó Savica (Száva) vízeséshez. Szlovénia egyik legismertebb vízeséséhez 550 lépcső vezet fel, ám több helyen lehetőség nyílik megpihenni. A látvány pedig mindenért kárpótol: a folyó egy karsztbarlangból tör elő, a fehéren tajtékzó víz egy smaragdzöld színű medencébe zuhog, aztán egy újabb lépcsőben folytatja útját a mélyben.
A közelben kabinos felvonóra szállunk és néhány perc alatt 1600 méter magasságban találjuk magunkat. A Vogel-hegy a Triglav Nemzeti Park területén található: télen kedvelt sícentrum, nyáron pedig kellemes kirándulóhely. Fentről csodás kilátás nyílik a Bohinj-tóra és a sokszor még nyár elején is hóval borított, több ezer méter magas környékbeli hegyekre.
Szlovénia büszke arra, hogy a méhészet az országban évszázados hagyományra tekint vissza. Egy családi méhészetben mi is megismerkedhetünk a mézkészítés és az apiterápia titkaival, kóstolhatunk mézes likőrt és kipróbálhatunk mézes kozmetikumokat.
Késő délutánra érünk Szlovénia zöld fővárosába, Ljubljanába, ahol kiemelkedően foglalkoznak a környezetvédelemmel, így nem csoda, hogy még az épületek tetején is méhkaptárakat és zöld felületeket találunk. 300 ezer lakosával pont elég nagyvárosias, de a kisvárosi báj is érezhető autómentes, ódon utcácskáin.
Harmadik nap: Izola - Fonda halfarm - Piran
Eldönthetjük, hogy a pihenést és a tengerpartot választjuk, vagy újabb izgalmas helyszíneket fedezünk fel fakultatív program keretében.
A jó olívaolaj készítéséhez ideális éghajlat, kiváló minőségű olíva, évtizedes szakértelem és csúcstechnológia szükséges. A Lisjak farmján és üzemében mindez megtalálható. A legújabb technológiát alkalmazó hidegsajtolási eljárás lehetővé teszi, hogy alig 4 óra alatt a fától az üvegig jusson az olaj, így nem csoda, hogy már több díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetnek, illetve a világ legjobb séfjei használják. A prémium minőségű Poison mellett kóstolunk csípős chilivel, frissítő naranccsal, illatos szarvasgombával és fokhagymával ízesített olajakat is.
Innen az egyedülálló Fonda Halfarmra indulunk, ahol innovatív és fenntartható módon tenyésztik a világ egyik legjobb tengeri sügérét. Ugo Fonda tengerbiológus alapította. A pirani öbölben való haltenyésztésnek köszönhetően más tengeri élőlények is meghonosodtak a területen, köztük néhány olyan, ami szinte már kihalt. Hajóval átszeljük az öblöt, miközben meghallgatjuk a család történetét és hogy miért döntöttek úgy, hogy a legjobb és legtisztább halat fogják tenyészteni a világon. A vékonyra vágott friss, nyers haldarabokat egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal ízesítik, majd egy vékony szelet vajas bagetten szolgálják fel. Természetesen szlovén fehér bort is kapunk a kóstolóhoz.
Innen Isztria egyik legfestőibb városkájába, Piranba utazunk. Óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városa, számos látnivalóval, remek éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel. Rövid gyalogos városnézést követően lehetőségünk lesz egy kellemes étterem vagy kávézó teraszán élvezni a mediterrán életérzést.
Negyedik nap: Prosciutto manufaktúra - Postojnai cseppkőbarlang
Kevesen tudják, hogy a szlovén karsztvidék jellegzetessége a levegőn szárított sonka (pršut), ami nemcsak elnevezésében, de elkészítési módjában és ízében is nagyon hasonlatos az olasz prosciuttohoz. Így reggeli után Trieszt érintésével egy szlovén sonkaérlelő manufaktúrába megyünk, ahol az elkészített finomságok egy jól szellőző, megadott hőmérsékletű és páratartalmú helységben lógnak hónapokig. Kóstolunk 24 hónapos érlelésű Cobius prosciuttot, vaddisznóból és őzgerincből készült sonkát, helyi sajtokat és kenyereket is.
A finom sonkák és borok mellett a karsztvidék másik jellemzői a barlangok, melyek közül a postojnai cseppkőbarlang az egyik leglátványosabb. Méretét jól érzékelteti, hogy a látogatás egy közel négy kilométeres vonatozással kezdődik, majd utána egy látványos séta következik a termenként különböző színű és formájú cseppkövek között. Itt él a barlangi vakgőte, mely teljes sötétségben és akár 10 évig is élelem nélkül is jól érzi magát; nem csoda, hogy számos legenda övezi ezt a „sárkányfiókát”.
Fotók: GreenvalleyPictures/ Pixabay// jeanineM/ Pixabay// Tristan MIMET/ Pixabay// Gaspard Delaruelle/ Pixabay// gerhardeichbauer/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay// traveldudes/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda)
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
Első nap: Bled - Bohinj
Kora reggel indulunk Budapestről. Az első megálló a Bledi-tó, ahol a magas sziklaszirtre épített Várból csodálhatjuk meg a környéket. A több mint 1000 éves vár Szlovénia ikonikus jelképe, az évszázadok alatt számos átépítésen és módosításon esett át. Jelenleg több kiállítás, egy Gutenberg korabeli nyomda, egy ősi borospince, egy Kastélykaptár, ajándékboltok és étterem is üzemel a Várban.
A szigetre a pletnának nevezett lapos fenekű fahajóval jutunk át. A szigeten álló templomhoz és a felvezető 99 lépcsőfokhoz számos legenda fűződik. A lépcső a helyi esküvői tradícióknak is fontos része – az ifjú férjnek ugyanis fel kell vinnie a menyasszonyát a lépcsőkön, hogy fent az Isten színe előtt egybekelhessenek.
Ezután újra buszra szállunk, és a Bohinj-tó közelében élő kedves családhoz látogatunk. Ők azon kevesek közé tartoznak, akik a fagyok elmúltával minden évben még felhajtják a teheneket a 2000 méter magasan lévő nyári legelőkre és a helyi sajtspecialitást, a mohant készítik. Ez az Európai Unió által is minősített félkemény sajt, csak ezen a területen állítható elő, így nem maradhat ki gasztronómiai túránkból.
Második nap: Bohinj - Savica-vízesés - Vogel - Ljubljana - Izola
Reggeli után sétálunk egy kicsit a hatalmas hegyek közé szorított átlátszó vizű tó partján, és megcsodáljuk a partján álló középkori freskókkal díszített, gótikus stílusú Keresztelő Szent János templomot.
Busszal a tó ellentétes végébe indulunk, ahol kb. 25 perces séta után érünk el a 60 méter magas, ferde sziklafalból zubogó Savica (Száva) vízeséshez. Szlovénia egyik legismertebb vízeséséhez 550 lépcső vezet fel, ám több helyen lehetőség nyílik megpihenni. A látvány pedig mindenért kárpótol: a folyó egy karsztbarlangból tör elő, a fehéren tajtékzó víz egy smaragdzöld színű medencébe zuhog, aztán egy újabb lépcsőben folytatja útját a mélyben.
A közelben kabinos felvonóra szállunk és néhány perc alatt 1600 méter magasságban találjuk magunkat. A Vogel-hegy a Triglav Nemzeti Park területén található: télen kedvelt sícentrum, nyáron pedig kellemes kirándulóhely. Fentről csodás kilátás nyílik a Bohinj-tóra és a sokszor még nyár elején is hóval borított, több ezer méter magas környékbeli hegyekre.
Szlovénia büszke arra, hogy a méhészet az országban évszázados hagyományra tekint vissza. Egy családi méhészetben mi is megismerkedhetünk a mézkészítés és az apiterápia titkaival, kóstolhatunk mézes likőrt és kipróbálhatunk mézes kozmetikumokat.
Késő délutánra érünk Szlovénia zöld fővárosába, Ljubljanába, ahol kiemelkedően foglalkoznak a környezetvédelemmel, így nem csoda, hogy még az épületek tetején is méhkaptárakat és zöld felületeket találunk. 300 ezer lakosával pont elég nagyvárosias, de a kisvárosi báj is érezhető autómentes, ódon utcácskáin.
Harmadik nap: Izola - Fonda halfarm - Piran
Eldönthetjük, hogy a pihenést és a tengerpartot választjuk, vagy újabb izgalmas helyszíneket fedezünk fel fakultatív program keretében.
A jó olívaolaj készítéséhez ideális éghajlat, kiváló minőségű olíva, évtizedes szakértelem és csúcstechnológia szükséges. A Lisjak farmján és üzemében mindez megtalálható. A legújabb technológiát alkalmazó hidegsajtolási eljárás lehetővé teszi, hogy alig 4 óra alatt a fától az üvegig jusson az olaj, így nem csoda, hogy már több díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetnek, illetve a világ legjobb séfjei használják. A prémium minőségű Poison mellett kóstolunk csípős chilivel, frissítő naranccsal, illatos szarvasgombával és fokhagymával ízesített olajakat is.
Innen az egyedülálló Fonda Halfarmra indulunk, ahol innovatív és fenntartható módon tenyésztik a világ egyik legjobb tengeri sügérét. Ugo Fonda tengerbiológus alapította. A pirani öbölben való haltenyésztésnek köszönhetően más tengeri élőlények is meghonosodtak a területen, köztük néhány olyan, ami szinte már kihalt. Hajóval átszeljük az öblöt, miközben meghallgatjuk a család történetét és hogy miért döntöttek úgy, hogy a legjobb és legtisztább halat fogják tenyészteni a világon. A vékonyra vágott friss, nyers haldarabokat egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal ízesítik, majd egy vékony szelet vajas bagetten szolgálják fel. Természetesen szlovén fehér bort is kapunk a kóstolóhoz.
Innen Isztria egyik legfestőibb városkájába, Piranba utazunk. Óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városa, számos látnivalóval, remek éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel. Rövid gyalogos városnézést követően lehetőségünk lesz egy kellemes étterem vagy kávézó teraszán élvezni a mediterrán életérzést.
Negyedik nap: Prosciutto manufaktúra - Postojnai cseppkőbarlang
Kevesen tudják, hogy a szlovén karsztvidék jellegzetessége a levegőn szárított sonka (pršut), ami nemcsak elnevezésében, de elkészítési módjában és ízében is nagyon hasonlatos az olasz prosciuttohoz. Így reggeli után Trieszt érintésével egy szlovén sonkaérlelő manufaktúrába megyünk, ahol az elkészített finomságok egy jól szellőző, megadott hőmérsékletű és páratartalmú helységben lógnak hónapokig. Kóstolunk 24 hónapos érlelésű Cobius prosciuttot, vaddisznóból és őzgerincből készült sonkát, helyi sajtokat és kenyereket is.
A finom sonkák és borok mellett a karsztvidék másik jellemzői a barlangok, melyek közül a postojnai cseppkőbarlang az egyik leglátványosabb. Méretét jól érzékelteti, hogy a látogatás egy közel négy kilométeres vonatozással kezdődik, majd utána egy látványos séta következik a termenként különböző színű és formájú cseppkövek között. Itt él a barlangi vakgőte, mely teljes sötétségben és akár 10 évig is élelem nélkül is jól érzi magát; nem csoda, hogy számos legenda övezi ezt a „sárkányfiókát”.
Fotók: GreenvalleyPictures/ Pixabay// jeanineM/ Pixabay// Tristan MIMET/ Pixabay// Gaspard Delaruelle/ Pixabay// gerhardeichbauer/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay// traveldudes/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay// ivabalk/ Pixabay/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda)