Körutazások Európában: Skócia földjén


Menetrend függvényében repülés Glasgow-ba. Megérkezésünk után buszos városnézésre indulunk Skócia legnagyobb városában. A keleti városrész határánál fekszik a Szent Mungo katedrális, amely a legrégibb és legnagyobb épségben megmaradt középkori templom Skóciában. Sétánk során láthatjuk a város szívében lévő George teret a viktoriánus városházával és a környékén álló elegáns épületekkel. A nyugati városrészben található a Kelvingrove Galéria, amely a második legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjtemény Nagy-Britanniában, szemben vele a Glasgow-i Egyetem hatalmas épülete áll.
Első nap: Glasgow - Loch Lomond - Inveraray

A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.

Romantikusan vad tájak, történelmi várak, ódon városok és whisky. 
Ezután elhagyjuk Glasgow-t és Loch Lomond felé vesszük az irányt, amely Nagy-Britannia legnagyobb víztömegű tava. Környéke népszerű kirándulóhely, ez lett Skócia első nemzeti parkja. Hajdanán itt bujkált a híres-hírhedt rablóvezér, Rob Roy. A tavat elhagyva megállunk az Inveraray kastélynál, mely évszázadokig az Argyll család székhelye volt; 43 évbe telt, mire felépítették, majd 1877-ben részben leégett. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb klán volt Skóciában.


 
Második nap: Glencoe - Neptun-vízlépcső - Eilean Donan - Inverness
Reggeli után áthaladunk a komor szépségű Glencoe-szoroson, amelyhez az ország történelmének egyik legvéresebb eseménye fűződik, majd megállunk a Neptun-vízlépcsőnél, ahol hajókázásra is lesz lehetőség. Délután tovább indulunk a Hegylakó című filmből is híressé vált Eilean Donan vár felé, amelyet Skócia egyik legszebb váraként tartanak számon.
Ezután utunkat Loch Ness felé vesszük. A majd 300 méter mély tó adja a brit édesvízkészlet legnagyobb részét. A késő délutáni órákban Inverness felé indulunk, este elfoglaljuk a közelben lévő szállásunkat.


 
Harmadik nap: Inverness - Aberdeen
Reggel egy kis sétát teszünk a Felföld fővárosában, majd meglátogatjuk Skócia talán legromantikusabb kastélyának, az Urquhartnak romjait. Innen csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és a látványos tóra. Délután elhaladunk az utolsó skót felkelést lezáró cullodeni csata mezeje mellett, és megismerkedhetünk a híres skót whisky gyártási folyamatával egy helyi desztilláló üzemben, ahol a bemutató végén megkóstolhatjuk a hagyományos skót eljárással készült nedűt.


 
Negyedik nap: Aberdeen - Dunnottar - Glamis - St. Andrews
Délelőtt a meredek tengerpartra épült Dunnottar vár romjainál kezdjük napunkat, majd felkeressük a tündér- vagy kísértetkastélynak nevezett Glamis Castle-t is, Nagy-Britannia egyik leghíresebb várkastélyát. Itt nevelkedett gyermekkorában Elizabeth Bowes-Lyon, a jelenlegi angol királynő, II. Erzsébet édesanyja. Évszázadok óta baljós és tragikus események színhelye volt ez a kastély: állítólag, sok a visszajáró szellem, ami még különlegessebbé teszi a hely hangulatát.


 
Délután Skócia gyöngyszemével, St. Andrews-zal ismerkedhetünk meg. Séta során láthatjuk a csodálatos tengerpartot, mellette a középkori vár és katedrális romjait és a látványos golfpályákat. Megtekintjük az ország legrégebbi egyetemét is, ahova Vilmos herceg és Katalin hercegnő járt.


 
Ötödik nap: Dunfermline - Forth Bridges - Stirling vár - Falkirk kerék - Edinburgh
Reggeli után átkelünk a Forth folyó híres közúti hídján, ahonnan kiváló rálátás nyílik a 19. század technikai bravúrjának tartott vasúti hídra, amelyet 2015-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Innen Skócia egyik legnagyobb és legfontosabb várához, Stirlinghez látogatunk el. Neve a skót függetlenségi harcokhoz kapcsolódik: 1297-ben William Wallace, a Rettenthetetlen aratott itt fényes győzelmet az angolok felett. A területet Robert the Bruce király csatolta végleg Skóciához. A Stuartok idején épült újjá és vált királyi rezidenciává a vár. Itt koronázták meg Stuart Máriát és keresztelték meg fiát, Jakabot. A főváros meglátogatása előtt még rövid megállót tartunk a Falkirk keréknél, a 21. század technikai vívmányának tartott emelőszerkezetnél, majd Skócia legszebb városa, Edinburgh következik.


 
Hatodik nap: Edinburgh - Rosslyn - Budapest
Reggel buszos városnézéssel kezdünk Edinburgh-ban. Gyönyörködhetünk a panorámában a Calton dombról, és megállunk a Holyrood palotánál is, mely a királynő hivatalos skóciai rezidenciája. Ezután szabadidő keretein belül még felkereshetjük a Royal Mile-t, a Princess Street-et, vagy betérhetünk egy pubba a Rose Streeten. Délután transzfer a reptérre, majd menetend függvényében hazautazás Budapestre.


 
Fotók: Charlie Irvine/ Pixabay// Christian Klein/ Pixabay// Kamyq/ Pixabay// Brian Dowden/ Pixabay// tanpoposan/ Pixabay// tanpoposan/ Pixabay// Eleonora Pavlovska/ Pixabay// tanpoposan/ Pixabay// Sebastian Hofmann/ Pixabay

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)