Körutazások Európában: az ír sziget meghódítása

Mesés tájak, normann várak, kolostorok és kastélyok, sör és whiskey.

A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Dublin
Utazás Dublinba, az ír fővárosba a repülőgép menetrendjének megfelelően, várhatóan a délelőtti órákban. Megérkezésünket követően buszos városnéző túrára indulunk. Az elegáns Merrion térrel kezdünk, ahol építészeti remekek és színes boltíves kapuk találhatók. Végighajtunk a Liffey folyó partján és az O’Connell Streeten, láthatjuk a Félpennys hidat, a híres postahivatalt, az 1916-os ír felkelés helyszínét és az Emlékezés kertjét. A Phoenix parkba folytatjuk utunk, ahol számos emlékmű közt rátalálhatunk a pápai keresztre is. Ezt követően megállunk a híres Guinness sörgyárnál; az 1904-ben nyílt Guinness Storehouse-t elsősorban erjesztő üzemként és raktárként használták.


 
Második nap: Dublin - Burren
A reggelit követően Nyugat-Írországba utazunk. Az ország méltán híres a whiskey készítéséről, ezért először egy lepárlóba látogatunk, ahol finomabbnál finomabb nedűket készítenek. Itt is lesz bemutató és kóstoló, a program végén vásárlási lehetőség is. Folytatva utunkat, megállunk a Burren Nemzeti Parkban. Itt rengeteg megalitikus sír, kelta kereszt és egy lerombolt 12. századi cisztercita apátság található.


 
Harmadik nap: Moher-sziklák - Bunratty
Reggeli után első állomásunk a világhírű Moher-sziklák lesznek. A nyolc kilométer hosszú szakaszon 230 méteres óriásként magasodik az óceán felett ez a sziklasor. Utunk egyik csúcspontja az itt elénk táruló látvány: kanyargó, meredek, fantasztikus sziklafalak, és a félelmetesen morajló Atlanti-óceán. Jó idő esetén a tenger felől egy hajózás keretében tekintjük meg a meredek sziklafalakat. Délután felkeressük a Bunratty várat és skanzent, ahol a középkori főúri és paraszti életformával, eszközökkel, bútorokkal ismerkedünk meg.


 
Negyedik nap: Kerry gyűrű - Muckross
Reggeli után a híres Kerry gyűrűt járjuk be. Az út során lenyűgöző panoráma és kontraszt tárul elénk: hegyek, tőzegmocsarak, tavak és fantasztikus kilátás az Atlanti-óceánra. A 166 kilométer hosszú úton érintjük az ír nemzeti hős, Daniel O’Connell szülőhelyét is. Az egész napos túrát számos fotószünettel szakítjuk meg, majd délután megtekintjük az elegáns Muckross-kastélyt a hozzá kapcsolódó impozáns parkkal.


 
Ötödik nap: Cashel - Kilkenny - Dublin
Egy fotózás erejéig megállunk az ország talán legjobb állapotban megmaradt váránál, a Cahir Castlenél, majd a Cashel-sziklához látogatunk el, mely Írország fő látványosságai közé tartozik. Egykor ez a hely a casheli érsekség székhelye volt, ma a lenyűgöző sziklák gyűrűjében egy körtornyot, egy gótikus katedrálist és egy román stílusú kápolnát találunk.
A különleges épületek megtekintése után folytatjuk utunkat a márvány városaként is emlegetett Kilkennybe. A vörös söréről nevezetes település adja vissza legjobban egy középkori ír város hangulatát épületeivel, kanyargós utcáival. Kilkenny egyik érdekes épülete a Kilkenny-kastély, melyet a normannok építettek a 12. században, ezt megtekintjük kívülről és közben le is tudjuk fényképezni.


 
Hatodik nap: Dublin - Belfast – Dublin
Ezen a napon mindenki eldöntheti, hogy pihen a szállodában, illetve a környékén, vagy eljön velünk egy különleges fakultatív kirándulásra. Ha a szervezett kirándulás mellett dönt, akkor reggel indulunk az Ír-sziget második legnagyobb városa, Belfast felé. Ebben a városban mindent megtalálunk, ami a színes városi élet részét képezi: kultúra, örökség, vásárlás, éjszakai élet, fesztiválok. Városnézésünk során megtekintjük többek között a Városházát, a Stormont Parlamentet és az Operaházat is. Programunk befejezése után tovább indulunk a kikötő felé, mely arról is híres, hogy több mint száz évvel ezelőtt itt épült a Titanic, amely 1912-ben Southamptonból indult végzetes útjára.


 
Hetedik nap: Dublin - Budapest
Reggeli után programunkat Dublin belvárosában, a Trinity College épületével kezdjük, melyet I. Erzsébet királynő alapított 1592-ben, ez az ország legrégebbi egyeteme. Nem messze található a dublini vár, oda is elsétálunk egy fotó erejéig, majd az írek védőszentjéről elnevezett Szent Patrik-székesegyházat tekintjük meg. A Krisztus Katedrálist is meglátogatjuk, melyet 1172-ben az angol-normannok építettek egy korábbi, vikingek által emelt templom helyébe. Utolsó programként meglátogatjuk a kicsi, de annál hangulatosabb Malahide kastélyt, majd transzfer következik a repülőtérre.


 
Fotók: Ronan Darby/ Pixabay// Hans Hansen/ Pixabay// papagnoc/ Pixabay// Martin Pociecha/ Pixabay// Roger Mock/ Pixabay// Steve Wilson/ Pixabay// Greg Montani/ Pixabay// Aernout Bouwman/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)