Körutazások Európában: Ausztria ékszerdoboza

Világörökségi látnivalók: Salzkammergut, Salzburg és Hallstatt.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Budapest - Steyr - Bad Ischl
Hegyeshalmi határátlépések után érkezünk Ausztriába; első megállónk Steyrben lesz, mely az egyik legrégebbi osztrák város. Ezt követően Bad Ischlben folytatjuk kirándulásunkat. A fürdőváros Ferenc József egyik kedvelt nyaralóhelye volt, de Lehár Ferenc zeneszerzőnek is volt itt villája. Séta a városban, miközben külső fényképeket lehet készíteni az elegáns palotákról. Szabadidő alatt érdemes megkóstolni az ischlert, mely elnevezését a városról kapta, és a császár egyik kedvenc süteménye volt.


 
Második nap: Öt ujj kilátó - Jégbarlang - Hallstatt
Délelőtt a Dachstein-vonulathoz tartozó, fantasztikus látványt nyújtó Krippenstein hegyre megyünk fel. Itt több program is lehetséges: javasoljuk az Öt ujj kilátót, amelyről csodás kilátás nyílik a régióra. Mesés látvány fogad bennünket, amikor kisétálunk valamelyik ujjra és letekintünk az alattunk látható Hallstatti-tóra, valamint a környező hegyekre. Ezt követően egy természeti ritkaságot, a dachsteini jégbarlangot tekinti meg a csoport. Cseppkőbarlangot sokan láttak már, de a jégbarlang sokkal különlegesebb.
Ezután a Világörökség részeként számon tartott Hallstatt városát keressük fel. A többszáz éves házak és híres templom mellett a magas csúcsokkal övezett Hallstatti-tó látványa is felejthetetlen. Sétálunk a szűk kis utcák évszázados épületei között, majd felkapaszkodunk a templomdombra. Itt található a Csontkápolna is, amely egyszerre érdekes és megdöbbentő.


 
Harmadik nap: Berchtesgaden - Hellbrunn - Salzburg
Délelőtt átlépünk Németországba, és Berchtesgadennél felmegyünk a híres Sasfészekhez, melyről jó idő esetén mesés kilátás tárul elénk (látjuk az Alpok vonulatait és a Königssee-t is). A hegyről leérkezve egy érdekes üzembe megyünk: a közelben van egy Encián Likőrkészítő. Itt beszélnek az elkészítési módról, majd meg lehet kóstolni a gyógylikőrt.Délután felkeresünk egy különleges vízi kastélyt: Salzburg mellett van a Hellbrunni Kastély, ahol érdekes vízi játékokkal, szökőkutakkal színesítették a látványos parkot. A nap hátralévő részét a tartomány köz­pontjában, Salzburgban, a templomok városában, a csodálatos barokk építészeti emlékek között töltjük. A város belvárosa az UNESCO Világörökség Listáján szerepel, a hangulatos utcák míves cégérekkel díszítettek.
Gyalogos városnézésünk a Salzach folyó mindkét partjának látványosságait érinti. A Mirabell-kert szépsége a leghíresebb kastélyok kertjeivel vetekszik. A dóm lenyűgözően hatalmas barokk épülete, a művészettörténeti ritkaságnak számító belső díszítésű Ferences templom, vagy éppen a Szent Péter-templom is utal arra, hogy nem véletlenül hívják Észak Rómájának Salzburgot. Távolróllát­juk még a város fölé magasodó Hohensalzburg várat is.


 
Negyedik nap: Golling - Hallein - Hohenwerfen - Liechtensteinklamm
Mai napunk első programja egy csodás vízesés lesz, amelyet erdei sétával közelítünk meg. A vízesés látványa a zuhatag lábától is érdekes, de akinek kedve van kicsit feljebb is gyalogolgat. Ezt követően egy régi sóbányát keresünk fel. A sóbánya után a Hohenwerfen várhoz utazunk, amely a Salzach folyó felett magasodik. Siklóval jutunk fel a várhoz, ahol az igazi kuriózumok mellett a környező völgyek mesés panorámája vár ránk.
A következő különleges természeti látványosság a Liechtensteinklamm, amely kőomlás miatt évekig zárva volt, és komoly felújítás után nyitották meg 2020-ban.


 
Ötödik nap: St. Wolfgang - St. Gilgen - Mondsee
Reggel először St. Wolfgang városába megyünk, ahol megtekintjük a több irodalmi mű által is említett elbűvölő települést. Ezt követően hajóra szállunk és átmegyünk Sankt Gilgen városába; hatalmas élmény a tóról körbetekinteni a köröttünk magasodó, 1000-1500 méter magas csúcsokra. Sankt Gilgeni sétánk után Mondsee-ben állunk meg, majd hazaindulunk Budapest felé.


 
Fotók: Wolfgang Zimmel/ Pixabay// wurliburli/ Pixabay// Gerhard Bögner/ Pixabay// Leonhard Niederwimmer/ Pixabay// Albrecht Fietz/ Pixabay// Albrecht Fietz/ Pixabay// FelixMittermeier/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)