Körutazások Európában: Albánia és Dél-Balkán

Hét nap a Balkánon, öt város érintésével.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Belgrád
Reggeli indulás után Röszkénél lépjük át a határt, majd a gazdag termőföldjéről híres Vajdaságon keresztül érkezünk a szerb fővárosba, Belgrádba. Felkeressük a sok ostromot megélt nándorfehérvári várat. Itt aratott fényes győzelmet 1440‑ben Tallóci János várkapitány az ostromló szultáni seregen. 1514‑ben itt győzte le Dózsa György nándorfehérvári lovastiszt a szendrei lovas szpáhik vezérét, a legyőzhetetlennek hitt epireoszi Ali béget. 1456-ban Hunyadi János és Kapisztrán János itt verte vissza a török ostromot. Ezt követően városnézés a központban: a színház épülete, a királyi palota, a parlament épülete kerül sorra.Második nap: Moraca - Montenegró - Albánia
Utazás Szerbián keresztül Montenegróba, útközben megállunk a Moraca-kolostornál, amely a maga nemében páratlan bájjal és gazdagsággal bír. Csörgedező patak, meredek hegyoldal és hangulatos völgy veszi körbe a kolostort. Montenegró fővárosán áthaladva az albán határ felé vesszük az irányt, majd a határátkelést követően érkezünk első albán szállásunkhoz Shkodrába, Észak-Albánia legnagyobb városába.


 
Harmadik nap: Shkodra - Rozafa - Tirana - Durres
Délelőtt városnézés Shkodrában, megtekintve egy muzulmán mecsetet és az ország legnagyobb katolikus templomát, a Szent István Székesegyházat. A várost az i. e. 4. században alapították az illirek, ma Albánia ötödik legnagyobb települése, fejlett gazdasággal és egyetemmel. Ezután a közelben lévő Rozafa várát keressük fel, ahonnan szép kilátás nyílik a környékre.


 
Ezt követően folytatjuk utunkat Tiranába, ahol városnézés szerepel programunkban. A Szkander bég téren csoportosulnak a látnivalók, mint az Et’hem Bey-mecset és a 38 méter magas Óratorony. A téren található monumentális épületek közé tartozik még a Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Történeti Múzeum. A sétánk végén érintjük az egyetemi negyedet is.
A fővárosból tovább utazunk, majd Durres központjában, a tengerparti sétányhoz közel foglaljuk el négycsillagos szállásunkat.


 
Negyedik nap: Durres - Berat - Durres
Ezen a napon lehet sétálni és nézelődni Durresben, a másik lehetőség egy érdekes fakultatív kirándulás. Először Beratot, az „Ezerablakos várost” tekintjük meg. Ez a múzeumváros 2008‑ban felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Fő látnivalók: Kala, a fellegvár, az Ikon Múzeum, a katolikus templomok és az iszlám mecsetek, a Osum folyó partján álló épületek és műemlékek. Városnézésünk után visszaindulunk Durresbe. Útközben megállunk egy kellemes homokos tengerparti szakasznál, ahol fürdési lehetőség, illetve szabadprogram következik.


 
Ötödik nap: Durres - Kruja - Lezha - Shkodra
Reggeli után Durresben városnézés. Megtekintjük az érdekes módon felfedezett amfiteátrumot és a belvárost. Ezután tovább indulunk Szkander bég szülővárosába, Krujaba. A hegytetőn álló várban, ahol egykoron Szkander bég a törökök ellen harcolt, jelenleg a nemzeti hősnek szentelt múzeum várja a látogatókat. Ezt követően a látványos etnográfiai múzeumot tekintjük meg, mely Albánia leggazdagabb ilyen jellegű gyűjteménye. A helyi bazár érdekessége, hogy már Szkander bég korában is működött ez a piac.


 
Hatodik nap: Shkodra - Montenegró - Szarajevó
Reggel vadregényes úton, a Drina folyó völgyében kanyarog buszunk észak felé. Este az 1697-ben Savoyai Jenő által is kifosztott városba, Szarajevóba érkezünk, Bosznia-Hercegovina fővárosába. Ezt a várost soknemzetiségű lakói építették újjá és varázsolták pezsgő életűvé.


 
Hetedik nap: Szarajevó - Horvátország - Budapest
Reggeli után sétát teszünk Szarajevó belvárosában: útba ejtjük a török műemléképületeket, a Főteret, a Nemzeti Könyvtárat, az óvárost. Emléktábla mutatja azt a helyet a folyó mellett, ahol a merénylő, Gavrilo Princip a végzetes lövéseket adta le Ferenc Ferdinándra és feleségére 1914. június 28-án. A várost elhagyva megannyi szép erdővel, hegyekkel és kis fehér mecsetekkel tarkított úton halad autóbuszunk. Határátlépést követően az M6-os úton haladva, az esti órákban érkezünk Budapestre.


 
Fotók: Leon_Ting/ Pixabay// Joep Wijsbek/ Pixabay// falco/ Pixabay// falco/ Pixabay// Ervin Gjata/ Pixabay// Анна Семенова/ Pixabay// pixelRaw/ Pixabay// falco/ Pixabay// peter_h/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)