Kinyithatnak az éttermek Szlovákiában

A karácsony előtt bejelentett enyhítések értelmében Szlovákiában december 25-től kinyithattak a szállodák, január 3-tól pedig az éttermek is fogadhatják azokat a vendégeket.
 
A vendéglátósok egyetértettek abban, hogy szükség van a nyitásra, mert a sokadik lezárás padlóra küldte az ágazatot. Január 3-tól az éttermek azokat a vendégeket fogadhatják, akik igazolni tudják, hogy átestek a Covid-19 fertőzésen, vagy be vannak oltva ellene.
„Az ünnepek előtt még nagyon alacsony volt az érdeklődés, ezért inkább fizetett szabadságra küldtük az alkalmazottakat. Olyan feltételeket támasztott a kormány, amelyek alapján úgy nézett ki, hogy nincs is értelme kinyitni” – mondta Tóth Tihamér igazgató utalva arra, hogy kezdetben az étkeztetés szabályai sem voltak tisztázottak, és a szállodában, valamint annak közös helyiségeiben is korlátozták a vendégek számát.



A csallóközkürti Szarvas vendéglőben még a korábbi lezárások okozta munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie Fekete Norbert tulajdonosnak. „Mivel nem tudtuk, mikor nyithatunk, ezért néhány pincér felmondott, így majd én nyitok ki, leghamarabb január 10-én, és keresek magam mellé pincért. A konyhát próbáltuk fenntartani, hogy a kiszállításból és a menükből legalább a két szakácsot megtarthassuk. Ha nem működik az étterem, akkor nehéz bevételt termelni a fizetésekre.”
A szlovákiai vendéglátóhelyeken csak ülve lehet ételt és italt fogyasztani, egy asztalnál legfeljebb négy személy tartózkodhat, az asztalokat pedig egymástól két méterre kell elhelyezni.
 
(turizmus.com)