II. Lajos kastélyai

Fedezzük fel a királyi pompában tündöklő kastélyokat, a hegytetőkön álló várakat, és ismerjük meg Innsbruck városát!

A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Dürnstein
A reggeli indulást követően Hegyeshalomnál lépjük át a határt, majd rövid buszozással érjük el Dürnsteint, ahol Oroszlánszívű Richárd is raboskodott. A Duna partjára épült, fallal körülvett városkában mintha 400 éve megállt volna itt az idő, a főutca látképe és az üzletek hangulata is ezt az érzést erősíti meg. Lehetőség nyílik az Ágoston rendi kolostor és a Plébánia templom megtekintésére, ami Alsó-Ausztria legszebb barokk épületegyüttesei közé tartozik.
A városnézés után hajóra szállunk, és végighajózunk a Duna legszebb szakaszán, az UNESCO Világörökség Listájában is szereplő Wachau-kultúrtájon. Melkben szállunk partra, ahol már vár minket az autóbuszunk.


 
Második nap: Werfen - Hellbrunn - Chiemsee
Reggeli után egy látványos vízesést tekintünk meg Gollingnál. A zuhatagot erdei úton tudjuk megközelíteni, majd a túrázást kedvelők a vízesés mentén kialakított lépcsőkön felgyalogolhatnak a vízesés felső szakaszához.
Ezután a werfeni várat, a Hohenwerfent keressük fel. A vár építése a 11. században kezdődött, majd a rákövetkező évszázadokban folyamatosan bővítették és szépítették az impozáns épületet. Itt megtekinthetjük a vár termeit és az azokban berendezett kiállításokat, a várfokról pedig mesés kilátásban lehet gyönyörködni.

 

Leérkezve a várból, folytatjuk utunkat észak felé, úti célunk a Salzburg mellett található hellbrunni kastély parkja, amely különleges vízi játékairól ismert. Markus Sittikus, Salzburg hercegérseke építtette az olasz Solarival ezt a barokk stílusú nyári rezidenciát.
Ezt követően a Bajor-tengerhez (Chiemsee) buszozunk. Rövid hajókázást és sétát követően az Urak-szigetén, a Herrenchiemseen megtekintjük II. Lajos Versailles mintájára épült barokk kastélyát, és annak gyönyörű parkját. A kastélyban található egy, a királyról elnevezett emlékmúzeum is, a gazdag tárlat az uralkodó élettörténetét dokumentálja festmények, mellszobrok és történelmi fényképek segítségével. A szigetről hajóval megyünk vissza buszunkhoz, és elindulunk a szállásunk felé.Harmadik nap: Oberammergau - Linderhof - Garmisch-Partenkirchen - Innsbruck
A mai nap első megállója a passiójátékairól híres Oberammergau. A település belvárosa egy képeskönyvhöz hasonul, mindenhol festett falú házak sorakoznak. Sétánkat követően a Linderhof kastélyhoz utazunk. Ez a vadregényes környezetben található, II. Lajos iránymutatásai alapján készült barokk-rokokó kastély úgy külső, mint belső megjelenésében lenyűgöző. A kastélylátogatás után Garmisch-Partenkirchenbe megyünk. Teszünk egy sétát a téli sportok német fővárosában, amely már olimpiának is adott otthont. A leglátványosabb a Ludwigstraße, amely egy elegáns, nagyvilági sétáló- és bevásárló utca.A következő megállónk Innsbruck, ahol a város nevezetességeivel ismerkedünk meg. A történelmi emlékekben gazdag óváros telis-tele van látványosságokkal. A barokk és rokokó stílusban épült Hofburg, a Habsburg család volt palotája jelenleg múzeumként üzemel. A főtér egyik jelképe a 2657 aranyozott sárgaréz lemezzel borított Aranytetős ház, a Goldenes Dachl. Ennek közelében található a Hofkirche, az I. Miksa császár tiszteletére épült templom, ahol a császár hivatalos sírja is megtalálható, holott az uralkodó földi maradványai Wiener Neustadtban vannak eltemetve. A síremlék melletti 28 bronz szobor híres Habsburg-uralkodókat ábrázol.


 
Negyedik nap: Hohenschwangau - Neuschwanstein - Wieskirche
Reggeli után újabb mesés kastély felé vesszük az irányt. A Hohenschwangau kastélyt II. Lajos édesapja, II. Miksa építtette nyári laknak. Ennek a kastélynak megtekintése után megyünk a másik lenyűgöző építményhez, a Neuschwanstein-várkastélyhoz. Ezt a várkastélyt II. Lajos Wagner tiszteletére emeltette, ezért is kapta a Lohengrin, azaz Hattyú-lovag elnevezést. A hatalmas és sejtelmes kastély több mint 360 szobával rendelkezik, ezek legszebbjeit tekintjük meg.
Délután továbbutazunk a Wieskirche zarándoktemplomhoz, amely az 1700-as évek közepén épült rokokó stílusban. A zarándokhelyet évente több mint egymillió ember keresi fel, hogy megcsodálja a fantasztikus szószéket, a díszes szentélyt és a különleges freskókat.


 
Ötödik nap: Laxenburg - Budapest
Az utolsó nap programja a Habsburgok híres vadászkastélya, a Laxenburg várkastély. A látványos parkot Mária Terézia korában kezdték kialakítani, Sissi és Ferenc József itt töltötték el mézesheteiket. A Franzensburg várban 24 terem található, amelyekben impozáns bútorok és díszítések járulnak hozzá a fejedelmi hangulathoz – nem véletlenül tartják ezt az egyik legszebb Habsburg kastélynak.
A kastély bejárása után hazaindulunk, Magyarországra Hegyeshalomnál lépünk be, majd az esti órákban érkezünk Budapestre.


 
Fotók: analogicus /Pixabay// Wolfgang Heubeck/ Pixabay// Alfred Stier/ Pixabay// Karl Egger/ Pixabay// falco/ Pixabay// Gerold Pattis/ Pixabay// FelixMittermeier/ Pixabay// ADD / Pixabay// Igor Levitskiy/ Pixabay// Helmut H. Kroiss/Pixabay//
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)