Idén jelentősen drágábban síelhetünk Ausztriában

Az elmúlt két évben a koronavírus okozott hatalmas kihívást a téli turisztikai szezonnak, most meg az energiaválságra adandó megfelelő válaszok megtalálása okoz sok fejtörést.
 
Susanne Kraus-Winkler osztrák turisztikai államtitkár közlése szerint az elmúlt két évben nem törtét jelentős áremelés, így természetszerű, hogy a szolgáltatói áraknak követniük kell a megemelkedett üzemeltetési költségeket. Sajtóinformációk szerint a szálláshely-szolgáltatók esetében 20 százalék körüli, míg a sípályák üzemeltetőinél legalább 10 százalékos emelésre lehet számítani az idei szezonban a tavalyi időszakhoz képest. Az államtitkár szerint a szállásfoglalások terén mindezidáig jó előfoglalási adatok állnak rendelkezésre, illetve a korábbi években szokásosat meghaladó a síbérletekre vonatkozó előfoglalások száma is.

 

Két év kihagyás után nagy a várakozás az idei síszezon iránt, így vélhetőleg kitart a kereslet a szezon egészére is. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a teljes osztrák turisztikai ágazat energiaigénye éves szinten az országos mennyiség alig 1,55 százalékra tehető, míg a síturizmus energiaigénye a teljes energiamérlegen belül alig 0,9 százalékos. Ezekből az adatokból is látszik, hogy jelentős spórolással sem hozható ki ebből az ágazatból nemzetgazdasági szinten számottevő megtakarítás.
 
(turizmus.com)