Helyek, amiket érdemes meglátogatni, mielőtt divatba jönnek: Ciprus

Ciprus szigete a földközi-tengeri kultúrák találkozási pontja, az európai civilizáció egyik legősibb és legszebb helye. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetén már a Krisztus előtti 11. században is éltek emberek, majd a görögök és a föníciaiak vették birtokba a területet. A perzsa uralom korát a római megszállás követte, majd Aphrodité kultuszát felváltotta a kereszténység kora.
 
 
 
A mozgalmas és gazdag történelmi múlt öröksége ma is látható Cipruson. Se szeri, se száma az ókori műemlékeknek, amelyek közül három is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján (Paphos romjai, a Tróodosz-hegység festett templomai, Hirokitía). Azok se maradnak hoppon, akik csupán kellemes strandolásra vágynak, Nicosia, a 200 ezer lakost számláló főváros pedig önmagában is megér egy utazást.
 
 
 
A ciprusi konyha ízig-vérig mediterrán konyha, amelyet a közel-keleti hagyományok erőteljes hatása tesz egyedivé. Egyaránt előszeretettel használja a zöldségeket, a sajtokat, a húsokat és a tenger kincseit, melynek köszönhetően a helyi ételek jellemzően ízletesek és egészségesek. A hagyomány szerint Cipruson készítettek először bort a Földközi-tenger medencéjében, a borászat tradíciója pedig ma is él és virul.

 

Fotók: Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Krisztina Papp/  Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay
 
(A travelpulse.com nyomán)