Gasztronómiai utazások: Champagne, a pezsgő és kultúra hazája (1. rész)

Reims nem csupán a pezsgő fővárosa, de a francia királyok koronázási helyéül is szolgált.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Budapest - Párizs - Reims
Találkozás a reggeli órákban a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, utazás Párizsba. Érkezés után transzfer Reims városába. Reims belvárosában sétálva a főtéren egy Jeanne D'Arc szobor és az érseki palota köszöntenek. Azonban nem ezek a látnivalók uralkodnak elsődlegesen a téren, hanem a gótikus építészet csodálatos remeke: a katedrális.


 
A reimsi Notre Dame katedrálist az 1210-ben leégett korábbi épület helyén kezdték el építeni 1211-ben, Jean d'Orbais építész tervei alapján, ám csak 200 évvel később, a 15. századra érte el mai pompás formáját. A templom egyszerű formáiban a gótika minden szépsége tükröződik, és a homlokzaton lévő gyönyörű faragások még tovább fokozzák ezt a látványt. A katedrális a francia királyok koronázó temploma volt, melyek emlékét ma is őrzi.


 
Reims magyar történelmünk szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír. 1000-ben Gerbert reimsi püspököt, II. Szilveszter néven pápává választották, és ő volt az, aki némi habozás után, elküldte István királyunknak a magyar Szent Koronát. A napot egy kellemes vacsorával zárjuk egy közeli étteremben.


 
Második nap: Ay-Champagne - Épernay
A napot a champagne közelebbi megismerésére szánjuk. Ehhez a legjobb kiindulópont a Pressoria nevezetű interaktív látogatóközpont, ahol megérthetjük a pezsgőkészítés folyamatát a talajon keresztül, a szőlő kiválasztásán és gondozásán át, az érlelésen keresztül. A látogatás végén kétféle pezsgőt kóstolunk.


 
Továbbindulunk Épernay-be, Champagne fővárosába, mely a pezsgőkészítés szíve. Útközben hangulatos, szőlőültetvényekkel és erdőkkel szegélyezett tájon haladunk. Az Avenue de Champagne, a világ egyik leggazdagabb sugárútja: az épületek alatt húzódó 110 kilométernyi pincerendszerben több mint 200 millió palackot őriznek. A vezető pezsgőmárkák mind megtalálhatók itt: Moet & Chandon, Boizel, Comtesse Lanfond, De Castellane, Esterlin, Perrier-Jouet, Pol Roger, De Venoge, Demoiselle, A. Bergere – hogy csak a legnagyobbakat említsük.
Az 1858-ban alapított Mercier pezsgőpincészetben megismerkedünk a pezsgőkészítés titkaival és természetesen meg is kóstoljuk a méltán híres nedűt. A föld alatt lévő pincerendszer olyan hatalmas, hogy egy kisvonattal járhatjuk körbe.


 
Fotók: dozemode / Pixabay// MustangJoe/ Pixabay// Didier/ Pixabay// Cécile/ Pixabay// DEZALB/ Pixabay// Nicky ❤️????????????❤️/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)