Gasztronómiai utazások: Burgundia, bor és kultúra (2. rész)

Burgundi vörösbor, dijoni mustár, csukagaluska, fondu sajttal töltött káposztás tészta.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Harmadik nap: Beaune
Reggeli után a családi hagyományokat őrző, 1867-ben alapított La Moutarderie Fallot tradicionális mustárkészítő üzemébe látogatunk. Itt megismerhetjük a híres dijoni mustár készítésének folyamatát, majd meg is kóstolhatjuk és vásárolhatjuk az itt készült termékeket.


 
Ezután a burgundiai bortermelés központjával, Beaune-nal ismerkedhetünk. Megtekintjük a híres középkori kórházat (Hotel Dieu), amely Franciaország egyik legrangosabb történelmi műemléke, a gótikus építészet egyik remekműve. A kórházat a százéves háború végén, 1443-ban alapították a sebesültek és a szegények megsegítésére.
Napjainkra 60 hektáros birtokáról vált ismertté az egykori kórház, 1457-ben kerültek ide az első ültetvények. Minden évben november harmadik vasárnapján itt tartják a világ egyik leghíresebb boraukcióját a régió nagy presztízsű boraiból.


 
Délután a Le Cellier de la Cabiote pincészetbe látogatunk. Egy somelier által vezetett privát látogatáson megismerhetjük a pincészet történetét, majd ötféle, kiváló minőségű bort kóstolunk meg; a tételek között három Premier Cru és Grand Cru bor szerepel.


 
Negyedik nap: Beaune - Lyon
Reggeli után Lyon felé utazunk. Útközben a Burgogne vidék déli területén található, Antonin Rodet családi birtoknál állunk meg, ahol 1875-óta foglalkoznak bortermeléssel. Séta az ültetvények között, majd a Burgundia-i borvidék legjobb Premier Cru és Grand Cru borainak kóstolása (öt tétel) sajt és felvágott kíséretében.


 
Közel másfél órás buszozást követően érkezünk A les Roches Bleues pincészetbe, ahol a pincelátogatást követően öt bort és házi készítésű kenyeret kóstolunk. A birtok gyönyörű környezete és kiváló borai méltón zárják burgundiai kalandozásunkat.
Tovább indulunk Lyonba, a gasztronómia fővárosába. Panorámás buszos városnézés során megtekintjük a reneszánsz városrészt, a románkori Amfiteátrumot, a Saint Jean katedrálist és a Notre Dame Du Fouriére bazilikát.


 
Az autentikus Lyon-i konyha nagyban meghatározza a tradicionális francia konyhaművészetet. A Lyon-i Bouchon éttermek, olyan kisvendéglők, melyek házias ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők emlékeztetnek a hagyományokra. A városban számos Michelin-csillagos étterem is található, de a helyi Bouchonokban kóstolhatjuk meg a helyi ízeket a maguk egyszerűségében. Az étlapok jellemző fogásai: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, buggyantott tojás burgundiai szósszal, rántott pacal. Az ételeket zamatos borok kísérik: Beaujolais és Cotes du Rhone kiváló tételei.

 

Ötödik nap: Lyon - Genf - Budapest
A hangulatos óvárosból a híres Bocuse-csarnokhoz sétálunk. 1859-ben épült fel Lyon első fedett piaca, azóta többször felújították az épületet, mely néhány éve kapta a Les Halles de Lyon – Paul Bocuse nevet, a gasztronómia papjaként és a konyhaművészet örök nagyköveteként is emlegetett híres chefről, Paul Bocuseról. Itt minden megtalálható, ami szükséges egy igazi ínyencfogás elkészítéséhez, a tradicionális éttermek is innen szerzik be a legfrissebb alapanyagokat. Ezután szabadprogram, majd transzfer a repülőtérre, hazautazás az Easyjet menetrend szerinti járatával.


 
Az út során érintett UNESCO Világörökségi helyszínek:
Lyon óvárosa
Burgundia speciális klímájú borvidéke
 
Fotók: falco/ Pixabay// falco/ Pixabay// jp/ Pixabay// Aga Marchewka/ Pixabay// Peter H/ Pixabay// CETIAT/ Pixabay// Ludovic Charlet/ Pixabay// RD Law/ Pixabay// Laure GREGOIRE/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)