A baszk régióban a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó Michelin-csillagos éttermek koncentrációja, így joggal nevezhetjük a világ gasztronómiai központjának.
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
Első nap: üdvözöljük Baszkföldön!
Bilbao repülőterére a délelőtti órákban érkezünk. Itt buszra szállunk, először a 6500 éves múltra visszatekintő természetes sólepárlóhoz utazunk, ahonnan a leghíresebb Michelin-csillagos éttermek szakácsai szerzik be a kiváló minőségű sót.
Az utazás során biztosan megéhezünk, így egy helyi étteremben bele is vetjük magunkat a különleges baszk konyha világába. A 17. századi épületben berendezett étterem konyhájából természetesen nem hiányozhat a korábban megismert sóvirág, az Alavesa burgonya, a Pinta de Pobes bab, az Ondarroa szürke tőkehal vagy a legjobb steakek. Az öntetekhez és köretekhez használt hozzávalók nagy része – paradicsom, paprika, kakukkfű, bazsalikom, menta vagy citromfű – az étteremhez tartozó gazdaságban terem.
Ezután Rioja borvidék fővárosába, az Ebro folyó partján fekvő Logroñoba megyünk. Miután lepakoltuk a csomagjainkat, belevetjük magunkat a Calle Laurel nyüzsgő esti forgatagába, ahol egymást érik a pintxo bárok. Ami Spanyolország többi részén a tapas, az itt a pinxto: csinos, néha már művészi módon tálalt, ínycsiklandó falatkák. Minden bárnak megvan a saját különlegessége, így nekünk nincs más dolgunk, csak kóstolni és kóstolni…
Második nap: Rioja
Kitérőt teszünk San Millán de Gogolla völgybe, ahol megtekintjük a 6. században épült San Millán de Suso és a 11. században épült San Millán de Yuso kolostoregyüttest, amelyek a Világörökségi listán is szerepelnek.
A Suso, azaz felső kolostor azokból a barlangokból nőtt ki, ahol a San Emilián pásztort követő remeték éltek a 6. században. Az eredeti, 537-ben alapított monostort többször kibővítették az ott élő szerzetesek. A szent sírja is itt található. A Suso kolostor történelmi jelentőségét azoknak a kézírásos emlékeknek, kódexeknek köszönheti, melyeket a sírban találtak meg. Ezek a dokumentumok a spanyol és baszk nyelv legrégebbi írásos emlékei. A 11. században ebből a virágzó szerzetesi közösségből nőtt ki az újonnan épült Yuso (ókasztíliai nyelven: alsó) kolostor, melynek könyvtárában akár 60 kilós, 2000 marha bőréből készült kódexeket is láthatunk.
Kényelmesen elfogyasztjuk tipikus riojai ebédünket, majd egy családi manufaktúrába látogatunk, ahol közel 120 éve készítik a kiváló minőségű serrano sonkákat. A hegyekkel körülölelt völgyben található üzem mikroklímája kiválóan alkalmas a fehér sertésből készített, levegőn szárított és érlelt sonkák előállítására.
Fotók: Abrumado 2.0/ Pixabay// bearfotos / Freepik// Corina/ Pixabay// Freepik/ Freepik// Pradillacarlos/ Pixabay// Pixels4Free/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda)
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
Első nap: üdvözöljük Baszkföldön!
Bilbao repülőterére a délelőtti órákban érkezünk. Itt buszra szállunk, először a 6500 éves múltra visszatekintő természetes sólepárlóhoz utazunk, ahonnan a leghíresebb Michelin-csillagos éttermek szakácsai szerzik be a kiváló minőségű sót.
Az utazás során biztosan megéhezünk, így egy helyi étteremben bele is vetjük magunkat a különleges baszk konyha világába. A 17. századi épületben berendezett étterem konyhájából természetesen nem hiányozhat a korábban megismert sóvirág, az Alavesa burgonya, a Pinta de Pobes bab, az Ondarroa szürke tőkehal vagy a legjobb steakek. Az öntetekhez és köretekhez használt hozzávalók nagy része – paradicsom, paprika, kakukkfű, bazsalikom, menta vagy citromfű – az étteremhez tartozó gazdaságban terem.
Ezután Rioja borvidék fővárosába, az Ebro folyó partján fekvő Logroñoba megyünk. Miután lepakoltuk a csomagjainkat, belevetjük magunkat a Calle Laurel nyüzsgő esti forgatagába, ahol egymást érik a pintxo bárok. Ami Spanyolország többi részén a tapas, az itt a pinxto: csinos, néha már művészi módon tálalt, ínycsiklandó falatkák. Minden bárnak megvan a saját különlegessége, így nekünk nincs más dolgunk, csak kóstolni és kóstolni…
Második nap: Rioja
Kitérőt teszünk San Millán de Gogolla völgybe, ahol megtekintjük a 6. században épült San Millán de Suso és a 11. században épült San Millán de Yuso kolostoregyüttest, amelyek a Világörökségi listán is szerepelnek.
A Suso, azaz felső kolostor azokból a barlangokból nőtt ki, ahol a San Emilián pásztort követő remeték éltek a 6. században. Az eredeti, 537-ben alapított monostort többször kibővítették az ott élő szerzetesek. A szent sírja is itt található. A Suso kolostor történelmi jelentőségét azoknak a kézírásos emlékeknek, kódexeknek köszönheti, melyeket a sírban találtak meg. Ezek a dokumentumok a spanyol és baszk nyelv legrégebbi írásos emlékei. A 11. században ebből a virágzó szerzetesi közösségből nőtt ki az újonnan épült Yuso (ókasztíliai nyelven: alsó) kolostor, melynek könyvtárában akár 60 kilós, 2000 marha bőréből készült kódexeket is láthatunk.
Kényelmesen elfogyasztjuk tipikus riojai ebédünket, majd egy családi manufaktúrába látogatunk, ahol közel 120 éve készítik a kiváló minőségű serrano sonkákat. A hegyekkel körülölelt völgyben található üzem mikroklímája kiválóan alkalmas a fehér sertésből készített, levegőn szárított és érlelt sonkák előállítására.
Fotók: Abrumado 2.0/ Pixabay// bearfotos / Freepik// Corina/ Pixabay// Freepik/ Freepik// Pradillacarlos/ Pixabay// Pixels4Free/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda)