Gasztronómiai élmények Észak-Cipruson

A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Ciprusra szabadon utazhatunk, az országba való érkezéskor nincs karantén, koronavírus teszt sem szükséges.

Első nap: Budapest - Lárnaca - Nicosia-Kyrenia
Találkozás hajnalban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd utazás Ciprusra. Érkezés reggel Lárnaca-ba, ahonnan a csomagok felvétele után Észak-Ciprus felé vesszük az irányt. Útközben megállunk Nicosiában egy rövid városnézésre. A hely érdekessége, hogy ez a világ utolsó megosztott fővárosa: egyik része görög, másik része török fennhatóság alá tartozik. Bebarangoljuk a középkori fallal körülvett óvárost. Megnézzük az Elnöki Palotát, átkelünk a zöld határvonalon az Észak-Ciprusi Török Köztársaságba, miközben szemügyre vesszük a háborúban megrongálódott házakat.



Megcsodáljuk a mintegy 150 évig épült, gyönyörű kőfaragásokkal díszített Szent Bölcsesség templomát, melyet átalakítottak a mai Szelim szultán dzsámivá. Felfedezzük az épület mellett álló fedett bazárt, a Bedestent, ahol egyedülálló kézműves termékekre lelhetünk. Elnézünk a hangulatos török fogadóba, a Büyük Han-ba, ahol apró üzletek sorakoznak. Közös ebédünk során megismerkedünk a török ciprióta konyha jellegzetes ételeivel. Elterjedt szokás itt a meze fogyasztása, mely azt jelenti, hogy a főétel helyett sokféle hideg előételt szolgálnak fel, többek között salátákat, kebabot, töltött szőlőlevelet, köftét, vagy a népszerű, helyi ciprusi sajtból, a halloumi-ból készített finomságokat. És az itt felsorolt ételek a mezének csak a töredékei!



Második nap: Kyrenia - Bellapais kolostor - Gillham Borászat
Kyreniát sokan Ciprus legszebb városának tartják. Ellátogatunk a Kyrenia peremén álló, lenyűgöző Bellapais kolostorhoz, amely a gótika jegyeit viseli. Az apátságot még a 13. században alapították a ciprusi római katolikus királyok, de az 1570-ben érkező törökök az épületegyüttes jelentős részét lerombolták. A megmaradt részek viszont szépen karbantartottak: az impozáns kerengő, a kincstár, az altemplom, a gyűlésterem ma is látogatható. Mindezt gyönyörű, rózsákkal teli kert veszi körül. Ezt követően megnézzük a bizánciak által épített erődrendszert, majd az elragadó, patkó alakú öblöt a kikötővel, ahol hangulatos kávézók, éttermek és bárok várják az idelátogatókat. Programunkat közös ebéddel folytatjuk a kivételes elhelyezkedésű Gillham Borászatban, ahol felejthetetlen gasztronómiai élményekben lesz részünk: exkluzív környezetben fogyasztjuk el a Michelin-csillagos éttermekben tapasztalatot szerző, díjnyertes izraeli séf, Eyal Lavy háromfogásos menüjét. Az ebédet követően egy vezetett túra keretén belül ismerkedünk a borászattal, és hatféle bort kóstolunk meg.



Harmadik nap: Kyrenia – Morphou (fakultatív program)
Ez a nap szabadidős programmal telik, amely keretében pihenhetünk a szálloda privát homokos strandján, vagy fakultatív programként megtekintjük az ősi  Soli és Vouni Paloták romjait. A hegy tetejére épült, 137 szobás Vuni Palotát azért építette a szomszédos Marion város perzsa királya, hogy Soli városát folyamatosan figyelni tudja. Végül Morphou-ban megtekintjük az adófizetők védőszentjéről, a Szent Mamaszról elnevezett kolostort, melyben régészeti múzeum is működik.


 
Negyedik nap: Kyrenia - Famagusta - Lárnaca
Reggeli után kicsekkolunk és egy fontos történelmi jelentőségű városba indulunk: felfedezzük Famagustát. Először a Szent Barnabás kolostort nézzük meg a 18. századi, gazdag ikongyűjteményével, aztán megcsodáljuk a lenyűgöző látványt nyújtó, ősi Salamis romjait. A legkorábbi régészeti leletei már a Krisztus előtti 11. századra vezethetők vissza. A látványos, hatalmas komplexumban megcsodálhatjuk az oszlopokkal szegélyezett udvarokat, a mozaikokkal kirakott fürdőket, a latrinákat és a 15 ezer nézőt befogadni képes amfiteátrumot, amely a nyári szezonban szabadtéri előadások helyszíne. Felkeressük még a fehér márványból épült nagy bazilikát is, az Ayios Epifaniost, ahol fontos egyházi főméltóságok nyugszanak.



Négyfogásos ebédünket egy stílusos étteremben fogyasztjuk el, melynek keretében tovább ismerkedünk a helyi ciprióta konyha jellegzetességeivel. Délután a város kikötőjének védelmére épített fellegvárat nézzük meg, majd programunkat a gyönyörű, gótikus stílusú, Szent Miklós középkori székesegyházzal folytatjuk, melyet muzulmán imahellyé alakítottak át, így a mai neve a Lala Musztafa Pasa mecset. Késő délután érkezünk Lárnacába, ahol elfoglaljuk központi szállodánkat. Este séta a városban, vagy fakultatív vacsorát ajánlunk a lárnacai erőd mögött lévő, kiváló halétteremben, ahol húsz fogásból álló hal és meze étkezés vár ránk, helyi borokkal kísérve.
 
Ötödik nap: Lárnaca - Budapest
Reggeli után kicsekkolunk szállodánkból, utána irány a repülőtér; Budapestre délután érkezünk meg.



Fotók: Walkerssk/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Cevenstar/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)