Feröer-szigetek

Festőien zord tájak, haragos kék hullámokkal, méregzöld színű hegyekkel, s felhőkbe vesző sziklákkal – a Feröer-szigetek rendkívüli élményeket kínál az északi tájak kedvelőinek.

A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Tórshavn
Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren, majd repülés a Feröer-szigetekre átszállással. Megérkezés után transzfer a Tórshavn városában lévő szállásra, majd teszünk egy sétát a belvárosban és a kikötőben.


 
Második nap: Mykines-sziget - Gásadalur
Reggel utazás Sørvágur kikötőjébe, majd áthajózunk a Feröer-szigetek legnyugatibb pontjára, Mykines-szigetére. Szerencsés esetben útközben lehetőségünk nyílik bálnák és tengeri madarak fényképezésére. A kikötőbe érkezés után séta a lélegzetelállító óceáni sziklák és madárszigetek peremére, közös fotózással az 1909-ben átadott világítótoronynál. Átkelés a 40 méter hosszú „égi gyaloghídon” Mykineshólmur madársziklájára, a milliónyi lunda, szula és alka fészkelőhelyére. Fotózás az óceánba nyúló, drámai szépségű sziklákon.


 
Késő délutáni indulunk vissza a fővárosba, az úton megállunk Gásadalur városában. Gásadalur a szigetek talán legismertebb, képeslapba illő helyszíne – ahol egyszerre élvezhető a Heinanøva 600 méter magas, óceánból kinövő hegycsúcsa, illetve a falu alatt az óceánba zúgó vízesés látványa.


 
Harmadik nap: Tórshavn - Kirkjobøur - Vágar-sziget
Reggel séta a festői szépségű Tinganes negyedben, majd látogatás a Feröeri Nemzeti Múzeumban, ahol megismerkedhetünk a 650 km hosszan elterülő, 18 nagyobb tagból álló szigetvilág természetföldrajzával és történelmével. Utána elsétálunk az 1580-ban épített Skansin erődhöz, majd a belvárosban barangolunk. Rövid utazás Kirkjubøur óceánpartjára, Feröer középkori központjába, majd megnézzük a soha be nem fejezett Magnus Katedrálist, illetve a 11. században épült Szt. Olaf templomot.
Délután az Atlanti-óceán alatt 105 méter mélyen futó Vágatunnilinen alagúton át utazunk Vágar-szigetére, ahol megállunk a Leitisvatn-tó partján, illetve megnézzük az óceánba zubogó Bosdalafossur vízesést.Negyedik nap: Hvalvík - Tjørnuvík - Eysturoy-sziget - Eidi
Reggel utazás Hvalvík városába, az 1905-től 1984-ig működött Áir bálnavadász állomásra. Sétát teszünk Hvalvík, azaz a Bálna-öböl központjában, majd továbbutazunk az ország legmagasabb zuhatagához, a 140 méter magasról lezúduló Fossá-vízeséshez. Rövid séta következik Tjørnuvík városkájában, majd átkelünk Eysturoy szigetére az óceánra épített Nordskáli hídon. Ha az időjárás engedi, felsétálunk Slaettaratindur tetejére – a 882 méteres magaslatról a teljes szigetvilág belátható. Késő délutáni látogatás teszünk Eidi kikötőjében, rövid túrával a Risin og Kellingin óceáni sziklák megtekintéséig.


 
Ötödik nap: Eysturoy-sziget - Kalsoy-sziget
Reggel Eysturoy-szigetére utazunk az Atlanti-óceán alatt 150 méterrel húzódó, 6,3 km hosszú Nordoyatunnilin alagúton. Közös városnézés a szigetek második legnagyobb városa, Klaksvík kikötői negyedében. Ez a település a feröeri halászflotta központja, és itt gyártják a legendás Föroya Bjórt, a szigetek legjobb sörét. Ezt követően megnézzük Christianskirkjan óészaki stílusú templomát, majd a lándzsa alakú Kalsoy-sziget keleti kikötőjébe, Sydradalurba indulunk komppal. A 20 kilométer hosszú sziget az óceán fölé tornyosuló hegy gerince, nyugati partjai járhatatlanok, csak a keleti Kalsoyarfjørdur-fjordra néző oldalához vezet út. Észak felé haladva érjük el a Világ határárát, a mondabeli trollok földjét, Trollanes-t, ahol megnézzük az 537 méter magas Borgarin-sziklát és a Kallur világítótornyot.


 
Hatodik nap: Tórshavn - Budapest
Reggeli transzfer a repülőtérre, átszállással utazunk Budapestre.


 
Fotók: Aline Dassel/ Pixabay// Aline Dassel/ Pixabay// Aline Dassel/ Pixabay// Mathias Engfors/ Pixabay// papa_rapa/ Pixabay// papa_rapa/ Pixabay// Mikkel Wejdeman/ Pixabay// Rav_/Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)