Európai körutazások: Csehország természeti kincsei

Barlangtúra, sziklakanyon, városnézések és világörökségi emlékek.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Lednice - Kutna Hora - Kolin
Reggel indulás, majd rajkai határátlépés után érkezünk Szlovákiába. A Dunán átkelve Pozsony látképe tárul elénk, majd a cseh határt átlépve megérkezünk Lednicébe, mely az első világörökségi helyszínünk. Az angol gótika és a romantikus stílus keveréke a szépen felújított kastély. Ezt követően tovább utazunk, és Kutná Hora látványosságait keressük fel. Megtekintjük a csodaszép Szent Borbála-katedrálist, a kelet-európai gótikus építészet egyik legszebb példáját, amely szépségében a prágai Szent Vitus-székesegyházzal vetekszik. A város peremén található egy csontkápolna is. Az utolsó állomásunk Kolin lesz, ahol rövid sétát teszünk a belvárosban, majd elfoglaljuk szállásunkat.


 
Második nap: Kolin - Jičin - Hradec Kralove
Reggeli után folytatjuk a városnézést Kolinban. A város díszkutas főtere, a gazdagon díszített polgári házak és hatalmas városháza messze földön híres, ahogy a gótikus Szent Bertalan templomot is megcsodálják. Ezután elutazunk a Cseh Paradicsom területére: Cesky Raj az ország elsőként védetté nyilvánított területe, mely nemrég felkerült az UNESCO geoparkjainak listájára. A terület ma Csehország egyik szimbóluma, az ország leglátogatottabb térségei közé tartozik. Közép-Európában sehol máshol nem található olyan hely, ahol néhány kilométeren belül ilyen változatos táj látványa fogadná a turistákat: a déli határon emelkednek a Prachovi sziklák (Porladó sziklák), ez a terület egyik legfrekventáltabb turistaközpontja.


 
Ezt követően Jičin irányába folytatjuk utunkat. A főtéren áll a Szent Jakab templom és az 52 méter magas torony, a teret magát árkádos, reneszánsz és barokk stílusú házak övezik. Megnézzük Wallenstein gróf kastélyát, aki a 30 éves háború nagy hadvezére volt. Ezt követően Hradec Královéba buszozunk. A város hagyományosan a cseh királynék városa, egyben Kelet-Bohémia egyik turisztikai és kulturális központja, mely egyedi panorámával rendelkezik.


 
Harmadik nap: Teplice - Adršpach - Nachod
A mai napon Csehország egyik leglátogatottabb természeti nevezetessége a célpont. A lengyel határ közelében elterülő Adršpach-teplicei homokkő sziklavidék lenyűgöző tájára utazunk, amely kedvelt úti cél a turisták számára. Az Adršpach, Janovice, Skály és Teplice nad Metuji települések által határolt terület a leglátogatottabb, a két névadó településhez egy-egy homokkő sziklaváros tartozik. A víz és a szél eróziós munkájának köszönhetően az egykor vélhetőleg egységes homokkő­tömb az évmilliók során lepusztult, feldarabolódott.
A túra után Náchodra utazunk, ahol megtekintjük a 13. században épült várkastélyt, amely egyike azon három cseh kastélynak, melyeknek udvarában medvék láthatók. Megtekintjük a kastély udvarát és kápolnáját, illetve a 17. században épült kertjét.


 
Negyedik nap: Litomyšl - Zdar nad Sázavou - Zelená Hora - Brno
Ez a nap a cseh világörökségekről szól, ugyanis a nap során felkeresendő látványosságok mindegyike szerepel az UNESCO Világörökségek Listáján. Reggel érkezünk Litomyšl-be; a város központjában áll a csodaszép reneszánsz kastély, amely az UNESCO Világörökségei közé is felkerült. Litomyšl-t elhagyva Ždar nad Sázavou felé vesszük az irányt. A város közelében egy újabb világörökség fogad bennünket: Nepomuki Szent János Zarándoktemplom. A Santini által tervezett templomot tíz körcikkből álló gyűrű veszi körül, amelyet öt ötszög alakú kápolna és öt kapu szakít meg.

 

Ötödik nap: Brno - Punkva - Macocha - Olomouc
Reggel Brnoban, az ország második legnagyobb városában tartunk gyalogos városnézést. Megtekintjük az Óvárosházát, a Piac teret, a Szent Péter és Pál-katedrálist. Ezt követően a Punkva-barlanghoz buszozunk. A Morva-karszt területén található barlang két szakaszra oszlik: az első egy hagyományos cseppkőbarlang, ami egy 150 méter mély töbörbe torkollik. Ezután egy rövid sétával a csónakkikötőhöz érünk, ahol elektromos csónakba kell beszállni. A csónaktúra egy hatalmas barlangkapun keresztül egy gyönyörű tóban ér véget.


 
Ezután megyünk a Macocha-szakadékhoz. A közel 140 méter mély szakadék a barlang tetejének beszakadásával jött létre. Ezt követően Olomoucba utazunk, itt lesz a szállásunk is. Prága után itt találhatók a legsűrűbben műemlékek, történelmi épületek, valamint itt áll az ország második legrégebbi egyeteme. Városnézés, mely során megtekintjük a Szentháromság oszlopot a főtéren, mely bekerült az Világörökségek közé.


 
Hatodik nap: Olomouc - Kromeriz – Budapest
Reggeli után hazaindulunk, az első megállónk Kromerizben lesz. A város Közép-Morvaország kulturális centruma, melyet 1997-ben Csehország legszebb történelmi városává választottak. A városközpont a főtérrel, a Püspöki palotával, valamint az ehhez tartozó a palotakerttel és a rene­szánsz-barokk virágoskerttel, az UNESCO a Világörökségei közé tartoznak. Hazaúton megállunk Trencsénben (Szlovákia), mely talán a legszebb várral büszkélkedhet a Vág mentén. Budapestre érkezés az esti órákban.


 
Fotók: Michal Paolo/ Pixabay// Leonhard Niederwimmer/ Pixabay// Simy27/ Pixabay// Peter Tóth/ Pixabay// Petr_242/ Pixabay// Mr_Incognito_/ Pixabay// Petr Vytlačil/ Pixabay// Dawid Rosolbaum/ Pixabay// petrshr/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)