Európai körutazások: a Benelux-államok

Kikötők, tulipánok és gyémántok: Hollandia, Luxemburg és Belgium.
 
A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.
 
Első nap: Ausztria - Passau
A hegyeshalmi határátlépés után Ausztrián keresztül Németországba utazunk. Passauba érve városnézés a három folyó találkozásánál lévő hangulatos városban. A dóm nemcsak szép barokk díszítései miatt érdekes, de itt található a világ egyik legnagyobb orgonája is, a párját ritkítóan szép belváros pedig önmagában is megér egy kirándulást. Természetesen felkeressük első királynénk, Gizella kápolnáját is. Sétánk utolsó állomása a három folyó összefolyásának helyszíne: különleges élmény a földnyelv végén állva egyszerre látni a Dunát, az Innt és az Ilz-t. Az első éjszakán Nürnberg közelében lesz szállásunk.


 
Második nap: Németország - Luxemburg - Belgium
Utazás Németországon keresztül Luxemburgba, Európa egyik legelegánsabb városába. Először a település város különleges fekvése tűnik fel, és a meredek fal, amely a város védelmét biztosította az évszázadok során. Ezt követően elmegyünk a Miasszonyunk Katedrálisába, a Nagyhercegi család hagyományos temetkezési helyére. Sétánk során érintjük a kormányzati épületeket és a Nagyhercegi palotát is. Ezt az éjszakát és a rákövetkezőt a Brüsszel közelében lévő szállásunkon töltjük.

 

Harmadik nap: Antwerpen - Gent - Brügge
Ezen a napon szabadprogram keretében lehet várost nézni Brüsszelben, vagy tehetnek velünk egy fakultatív kirándulást Belgium leglátványosabb városaiba. A programot Antwerpenben kezdjük: megtekintjük a Shelde folyót, a főteret, a Grote Markot, valamint a hét hajós, fantasztikus gótikus katedrálist, ahol hatalmas, Rubens által festett szárnyasoltárokban gyönyörködhetünk. Ezt követően Gentbe utazunk.

 
 
A városnézés alatt felkeressük a gótikus Szt. Bravo katedrálist, melyben a Bárány imádása szárnyasoltár is található, ami korszakalkotó volt az olajfestmények történetében. A közelében lévő óratornyot és a szobrokkat díszített városházát is lefényképezhetjük, és sétát teszünk Graslei és Korenlei hangulatos épületei közt.
Genti városnézésünk után folytatjuk utunkat Brügge-be, melyet sokan Belgium legszebb városának tartanak. Sétánk során láthatjuk a különleges homlokzatú Hansa-házakat. A városháza épülete és a Harangtorony a központ ékességei, a város legfontosabb látnivalója mégis a kis csatornák rendszere, ami behálózza a települést. Visszaúton megállunk Brüsszelben a világkiállításra készült híres Atomiumnál.


 
Negyedik nap: Delft - Hága - Keukenhof - Rotterdam
Reggel lépünk át Hollandiába. Az első megállónk Delft, a porcelánok városával, az egyik legszebb és legtipikusabb holland kisváros. A városkát nemcsak több száz hídja és csatornái miatt érdemes felkeresni, hanem a látványos főtere is emlékezetes. Ezután folytatjuk utunkat a 10 kilométerre lévő Hága városába, mely az ország második legnépesebb települése. Hága nem az ország fővárosa, mégis itt ülésezik a parlament. Megtekintjük a Nemzetközi Bíróság épületét és a Béke lángját, valamint a tengerpartot – Hágánál van az egyik legszebben kiépített tengerparti szakasza Hollandiának (aki akar, begázolhat az Atlanti-óceán hűs habjai közé).


 
A délutáni programunk évszaktól függően vagy a Keukenhof virágpark (itt 30 hektáron többmillió tulipánban, jácintban, íriszben gyönyörködhetünk), vagy Rotterdam. A várost kikötője miatt a második világháborúban a németek porig bombázták, majd az újjáépítés során egy modern világvárost emeltek a romok helyén.


 
Ötödik nap: Amszterdam - Belgium
Reggel bemegyünk Amszterdamba. Felkeresünk egy gyémántcsiszoló üzemet, ahol elmagyarázzák és bemutatják, hogy lesz a gyémántból briliáns. A végén árubemutató és vásárlási lehetőség következik. Ezt követően lesz lehetőségük Rembrandt híres Éjjeli őrjárat című festményének megtekintésére a Rijks Múzeumban azoknak.
Fakultatív hajókirándulással folytatjuk az amsterdami programunkat, amely során a város csatornáin utazunk egy órát sétahajóval. Kora délutántól gyalogos városnézés: Rokin, Dam, Hansa-házak, rengeteg hajózható csatorna, több száz híd, a híres Piros lámpás negyed, Begijn-udvar. Szabadprogram után egy fapapucsműhelyt és egy sajtüzemet keresünk fel, majd elhagyjuk Hollandiát.


 
Hatodik nap: Brüsszel - Trier - Németország
A napot brüsszeli városnézéssel indítjuk: először busszal járjuk körbe a fő látványosságokat, mint az Európai Parlament épülettömbje, a királyi palota, vagy bíróság épülete, majd sétát teszünk Európa egyik legszebb főterén, ahol olyan látványosságok találhatók, mint a Grand Place-t, a Manneken Pis szobrot és a Szent Gudule székesegyház.
Programunk befejezése után hagyjuk el a fővárost, de Németországba érve még megállunk az egyik legősibb német városban, Trierben. Az utolsó éjszakát Mannheim közelében töltjük.


 
Hetedik nap: Németország - Ausztria – Budapest
Reggeli után utazás Németországon és Ausztrián keresztül Magyarországra, hazaérkezés az esti órákban.


 
Fotók: Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Laura Montagnani/ Pixabay// Gernot Kasch/ Pixabay// K. Wallmeyer/ Pixabay// Pit Karges/ Pixabay// djedj/ Pixabay// djedj/ Pixabay// djedj/ Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Hans Hansen/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)