Az észak-olasz tóvidék

Buszos kirándulás az olasz tóvidéken.

A KéK Travel kiemelt ajánlata a Proko Travel utazási iroda katalógusából.

Első nap: Budapest - Szlovénia - Vicenza
Szlovénián keresztül indulunk Olaszországba, ahol első állomásként Vicenza városát keressük fel, amely ékszer- és ruhaiparáról vált híressé. Az UNESCO Világörökségei közé sorolják a város reneszánsz épületegyütteseit: összesen 23 olyan épületet találunk itt, melyet a híres Palladio tervezett. Az óváros centrumában felkeressük a Piazza dei Signorit, de figyelmet érdemel a 82 méter magas Torre dei Piazza is, vagy a városházához tartozó Loggia del Capitano, amelyet a híres építész épített 1571-ben. Nem hagyhatjuk ki Palladio főművét, a Basilica Palladianát sem: a tanácsteremnek készült épületben jelenleg a Palladio Múzeum található.


 
Második nap: Sirmione - Bardolino - Torri del Benaco – Toscolano - Maderno
Reggeli után a Garda-tó felé indulunk, első megállónk Sirmione lesz. A Garda-tó gyöngyszemeként tartják számon ezt a csodaszép tóparti várost, amely fontos turisztikai település. Sirmione jelképes bejárata a Rocca Scaligeri vár, de a középkori erődítmény mellett az óváros szűk utcái, apró üzletei is maradandó emlékként szolgálnak. Szabadprogram következik, amely során csónakkirándulást lehet tenni a Garda-tavon, vagy kávézni a tóparton.

 

Következő állomásunk Bardolino, a szőlőművelésről híres város, ahol először a San Zeno templomot látogatjuk meg. Ezután a Lungolago di Bardolinon, a város virágos sétányán, közvetlenül a tóparton sétálunk végig. Torri del Benaco citrusligetein áthaladva érjük el a kikötőt, majd komppal megyünk át a Garda-tavon Toscolano-Maderno városába.


 
Harmadik nap: Como - Svájc - Locarno - Olaszország
A mai napon a tórendszer további részeivel ismerkedünk meg. A Comói-tó névadó városában, a selyemvárosként ismert Comóba lesz első megállónk. A város legfőbb látványossága a dóm, melynek gótikus homlokzata és 17. századból származó kupolája lenyűgöző látványt nyújt, majd a történelmi belváros szívében, a Piazza San Fedelén teszünk egy sétát.
A Locarnói-tó már Svájcban van, ezen a tavon egy híd vezet át. Teszünk egy kis kitérőt: ha már Svájcban vagyunk, felkeresünk egy csokoládégyárat. Ezután a Maggiore-tó svájci oldalán fekvő Locarnót keressük fel. A magnóliáktól és hortenziáktól illatozó város hegyén található a Madonna del Sasso zarándokhely, ami az 1408-ban történt Szűz Mária-megjelenésnek állít emléket. Ezután fogaskerekű siklóval megyünk fel a hegy kilátópontjához, majd visszatérünk Olaszországba.


 
Negyedik nap: Isola Bella - Isola Pescatori - Milánó
A reggelit követően nagyszerű fakultatív programra nyílik lehetőségét: hajókirándulás keretében tekinthetjük meg a Borromeo család két szigetét. Bavenóból indulva először az Isola Pescatori szigetet keressük fel, amely ma is halászszigetként ismeretes; ez a festői kis sziget az évtizedek múlásával dacolva őrzi múltat idéző hangulatát. Az Isola Bella szigeten felkeressük a sziget közepén található, teraszos kertjéről ismert kastélyt, amelynek több terme is látogatható. A kastély ablakaiból varázslatos kilátás nyílik a tóra és a sziget gondozott parkjaira. A hajókirándulást Stresaban fejezzük be.


 
Ezután Milánóba utazunk, ahol a belvárosban teszünk rövid sétát. Meglátogatjuk a város főbb látványosságait, többek között a 14. században épült Dómot, amelyet 135 csipkézett tornyocska és 3400 szoborral díszít. Érdemes felmenni a toronyba, megtekinteni Milánót a dóm márványteraszáról: odafentről nem csak a panorámában gyönyörködhetünk, hanem a csipkézett tornyocskák és pillérek látványában is.
A Dómtól a II. Victor Emanuel sétányon haladva jutunk el a Scala épületéhez. A passzázs teteje eklektikus stílusban, acélszerkezet által tartott üvegből készült 1878-ban; a grandiózus tervet Giuseppe Mengoni készítette, aki a nyitás előtt két nappal lezuhant egy építőállványról, és életét vesztette. A galériát korántsem ok nélkül emlegetik a milánóiak szalonjaként: végig elegáns üzletek és luxuséttermek sorakoznak itt.


 
Ötödik nap: Duino - Szlovénia - Budapest
Utolsó olaszországi állásunk a Duino-kastély, amely a 14. században épült a tengerparti sziklán. Itt megtekintjük a múzeumot, a rendezett parkot, és gyönyörködhetünk a mesés kilátásban. Ezt követően hazafelé indulunk, Szlovénia érintésével lépjük át a magyar határt, Budapestre pedig az esti órákban érkezünk.


 
Fotók: / Pixabay// Dimitris Vetsikas/ Pixabay// Johan Schersten/ Pixabay// Michelle Maria/ Pixabay// Gianni Crestani/ Pixabay// Andreas Lischka/ Pixabay// Makalu/ Pixabay// Markus Baumeler / Pixabay// Gérard JAWORSKI/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(Proko Travel utazási iroda)