Az Alpok napos oldalán

Szlovénia legszebb magashegységei és tavai.

A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.

Első nap: irány a Nagy Pásztor fennsík
Kora reggel indulunk Budapestről az M7 autópályán, majd Szlovéniában az A1 autópályán, 2-3 óránkénti pihenőkkel. Kora délutáni felfrissülésünket Kamniska Bistrica tanyaközpontjában kezdjük. Sífelvonóval jutunk fel a legelőkre, majd sétát teszünk a fából készült pásztorkunyhók, szárazállások és alpi esztenák között, a békés szlovén Milka tehenek és a csodaszép hegyek fényképezésével. A Nagy Pásztor fennsík, az 1600 méter feletti égi legelő világa télen síparadicsom. Koraesti továbbutazás a Karavankák déli oldalán Krajnska Gora sí-városába.


 
Második nap: a Triglav bűvöletében
Rövid utazás a Száva mentén, a Karavankák lágy vonulatai tövében Mojstrana falujába. Közös látogatás a Slovenski planinski hegymászó- és hegyimentő kiállításon, majd utunk folytatása az egyre inkább összeszűkülő Radovna-völgyben. Séta a Pericnik-vízeséshez, majd tovább haladunk az égig emelkedő hegyóriások közé préselődött Triglavska Bistrica mentén. A túrázni kedvelők számára lehetőség nyílik a Luknja gerinc (1758 m), a Zelenic (2468 m), illetve a Triglav (2864 m) megnézésére.

 

Harmadik nap: a Júliai-Alpok Nemzeti Park útjain
Reggeli után utazás a Júliai Alpok legfestőibb tájain lévő Triglav Nemzeti Parkba, az osztrák-olasz-szlovén hármas hegyi határra. A 84 805 hektáros területen elterülő, érintetlen területen egyszerre találhatunk mediterrán hatású parkokat, felfrissülést nyújtó hegyi tavakat, tengerszemeket, kristálytiszta gyorsfolyású folyókat, és gyönyörködhetünk az égbe szökő hófödte csúcsok látványában.

 
 
Ezután busszal kapaszkodunk fel az 1616 méter magas Vrsic-hágóhoz. Fényképszünetek és rövid séták a felhők közé vivő szerpentin legszebb kilátópontjain. Ha a túrázás mellett dönt a csoport, úgy látogatást lehet tenni a Trenta-völgy tetején kialakított nemzeti parki információs központban, majd a festői Soca (Isonzó) völgyébe.

 

Negyedik nap: Bled és Bohinj mélykék tengerszemei
Reggeli után a Bohinji-tóhoz, Szlovénia legnagyobb, meseszép tavához utazunk. Séta és fényképszünet a néhai vásártér helyén, az aranyszarvú Zlatorog szobránál, majd a Szent János templomnál. Meglátjuk a tóparti erdőben rejtőző osztrák-magyar katonai temetőt, majd felvonózás következik a Vogel oldalában, 1535 méteres magasságba.


 
Következő célunk, a néhai Velden 800 éven át volt a Brixeni Püspökség központja, ebből a korból maradt meseszép fellegvára. A svájci csodadoktor, Arnold Rikli (1823-1906) 1856-ban itt nyitotta meg, a kezdetben csak koronás főket és arisztokratákat fogadó természetgyógyászati intézményeit.  A Bledi-tó sokak szerint Európa egyik legszebb helye.


 
Ötödik nap: Ljubljana - Laibach operett-utcáin
Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd utazás a szlovén fővárosba. Gyalogos városnézés Ljubljanában, az ország szellemi és gazdasági központjában. Már az ókori római időkben is itt futott össze a Borostyánút és Dunai katonai út. Séta az Óvárosban: Presernov tér, Ferences templom, Ura ház, Háromhíd, Városi tér, Plecnik árkádok, Dóm, Püspöki Palota, Zmajski híd, Városháza, Fellegvár, Német lovagok kolostora, Nemzeti Könyvtár. Némi szabadprogram, a rendelkezésre álló idő függvényében.


 
Fotók: Melanie Erhard/ Pixabay// Vilve Roosioks/ Pixabay// Martin Klinge/ Pixabay// Blaz Lupse/ Pixabay// cerimorgs/ Pixabay// Rolanas Valionis/ Pixabay// Kristijan Meh/ Pixabay// Miran Lesnik/ Pixabay
 
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
 
(1000 út utazási iroda)