Albánia titkos kincsei: Pogradec és Ohrid

Pogradec és Ohrid
Pogradec városa az Ohridi-tó partján fekszik, festői hegyek ölelésében. Az Ohridi-tó 347 négyzetkilométeres területű, legmélyebb pontja 289 méter mély. A Szent Naum kolostor a tó felett épült egy sziklás dombon. Szent Naum gyógyító és csodatévő szent volt a 10. században, emlékét a kápolna freskói őrzik.
A Fekete Drin folyó vize az Ohrid-tóba ömlik, amelynek partján áll Ohrid városa. A helyi látnivalók közül meg kell említeni Szt. Cyril és Szt. Method szobrát, az Alsó és Felső kaput, a Szent Zsófia templomot és a római amfiteátrumot.


 
Általános információk Albániáról
Időeltolódás: nincs Magyarországhoz képest.
Fizetőeszköz: hivatalos pénznem az albán lek, de számos helyen fizethetünk Euroval és Dollárral is. 1 Euro = kb. 140 lek, 1 USD = kb. 100 lek. Bankkártyát csak elvétve lehet használni, de bankautomatát minden bankfiók mellett találunk.
Hivatalos nyelv: albán, de egyes turisztikai központokban beszélnek angolul, olaszul vagy franciául is.
Éghajlat: Az ország éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű: forró, száraz nyár és enyhe, csapadékos tél jellemzi. Májustól megérkezik a forróság és a tenger vize is felmelegszik, amely egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. A tengerparton 4-5 fokkal melegebb, a hegyekben hűvösebb van.


 
Időjárás: Albánia a nyári szezonban, az országos nappali átlaghőmérséklete májusban már 20-25 °C fok között alakul, júniusban 25-30 °C fok, júliusban 28-32 °C fok, augusztus számít a legmelegebbnek 29-33 °C fok körüli hőmérséklettel, szeptemberben is kellemes 25-30 °C fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.
Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok útlevél nélkül is utazhatnak Albániába 30 naposnál rövidebb kint tartózkodás esetén,magyar, kártya típusú személyi igazolvánnyal. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet utazni. Az útlevélnek és a személyi igazolványnak egyaránt, még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a beutazástól számítva.
 
Fotók: Ejup Lila/ Pixabay/ Uğur Soğukpınar/ Pixabay/ Mesut Toker/ Pixabay/ Ervin Gjata/ Pixabay