A világ 10 legnépszerűbb természeti csodája

Egy brit utazásszervező saját kutatásai alapján ranglistát állított fel a világ tíz legnépszerűbb természeti csodájáról.

A Titan Travel Instagram-bejegyzések és TikTok-videók elemzése, Google keresési adatok és Tripadvisor-értékelések alapján ranglistát állított fel a világ tíz legnépszerűbb természeti csodájáról.
 
10. hely: Angel-vízesés, Venezuela
A Salto Ángel a világ legmagasabb vízesése, 979 méter magasról zúdul alá. A Canaima Nemzeti Parkban található, amely 1994 óta az UNESCO-világörökség része.
 
9. hely: Moher-sziklák, Írország
A lenyűgöző, meredek sziklafal nyolc kilométer hosszan húzódik a szigetország nyugati partjain, legmagasabb pontja 214 méter. A látványosság kihagyhatatlan eleme az írországi körutazásnak.


 
8. hely: Nagy-korallzátony, Ausztrália
A világ legnagyobb korallzátonya az északkeleti Queensland állam partjainál található, 348 ezer négyzetkilométernyi területen. 1981 óta része az UNESCO-világörökségnek, és egyike a világ hét természeti csodájának. A korallzátony 400 korallfaj, 1500 halfaj, 4000 puhatestűfaj és a veszélyeztetett tengeri tehén otthona.
 
7. hely: Mount Everest, Nepál és Tibet
A 8848 méter magas Mount Everest a föld legmagasabb hegye, a Himalája hegység része. Először Edmund Hillary és Tendzing Norgaj jutott fel a csúcsára 1953-ban. Az egyik legveszélyesebb természeti csodának számít, hiszen az évi mintegy 800 hegymászóból, aki nekivág a hegynek, átlagosan nyolcan meghalnak.
 
6. hely: Matterhorn, Svájc
A Svájc egyik jelképének számító hegycsúcs 4478 méter magas, és a Jungfraujoch, valamint a Säntis mellett az ország leglátványosabb hegyei közé tartozik. Az Instagramon kb. négyszer olyan gyakran szerepel, mint a Mount Everest.


 
5. hely: Tábla-hegy, Dél-Afrika
A Fokváros felett magasodó hegy egyike a világ hét természeti csodájának. A tetején lévő jellegzetes, 1087 méter magas fennsíkra kötélpálya visz fel.
 
4. hely: Grand Canyon, USA
Az Egyesült Államok Arizona államában található, 450 kilométer hosszú és 1,6 kilométer mély völgyszurdok évente több millió látogatót vonz, 2022-ben például 4,7 milliót.
 
3. hely: Viktória-vízesés, Zambia és Zimbabwe
A világ legszélesebb (1700 méter) vízesése mesterséges határt képez Zambia és Zimbabwe között. Percenként 500 millió liter víz zúdul alá a 61 méteres mélységbe. A vízesés 1989 óta az UNESCO világörökség része.
A vízesés nevére az elemzés időpontjáig 2,6 millió alkalommal kerestek rá a Google-on, a TikTokon pedig mintegy 64 millió megtekintést kapott a látványosság.
 
2. hely: Iguazú-vízesés, Argentína és Brazília
Az Iguazú Nemzeti Parkban, a trópusi esőerdő kellős közepén található látványosságot 1984-ben vették fel az UNESCO-világörökségek sorába.
A látványos, félkör alakú vízesés 80 méter magas, átmérője pedig közel három kilométer. Ez a természeti csoda főleg a Tripadvisor-értékelésekben szerepelt jól, több mint 90 százalékban „kiváló" értékelést kapott.

 

1. hely: Arches Nemzeti Park, USA
Az amerikai Utah állambeli nemzeti park minden platformon jól szerepelt, az Instagramon közel 663 ezerszer posztolták. A park lenyűgöző sziklaképződményeiről ismert, több mint kétezer vörös kőboltívet csodálhatunk meg benne.
 
Fotók: falco/ Pixabay// Rene Gossner/ Pixabay// Sarah Sever/ Pixabay// Christiane Wilden/ Pixabay
 
(turizmus.com)