A turizmus tervezett újranyitását sürgeti a WTTC

A WTTC friss kutatása szerint a turisztikai szektor 2020-ban 4,5 billió dolláros veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány hatására, azonban egy világos és határozott újranyitási terv végrehajtása esetén 2022-re helyreállhatna az ágazat.
 
A turizmusban működő vállalkozások képviselőit tömörítő globális szakmai szervezet, a Turisztikai Világtanács (WTTC) Gazdasági Hatásjelentéséből az is kiderül, hogy a szektornak a nemzeti össztermékhez való hozzájárulása 49,1 százalékkal csökkent tavaly, miközben a világgazdaság csupán 3,7 százalékkal esett vissza.A WTTC szerint a szektor a túlélésért küzd, miközben az utazási korlátozások és a sok esetben szükségtelen karanténszabályok miatt a gyors felépülés is veszélybe került.
Az elemzésből kiderül, hogy a szektor hozzájárulása a globális GDP-hez a 2019. évi 9,2 billióról 4,7 billióra esett vissza, miközben az ágazat részaránya a világgazdaságban a korábbi 10,4 százalékról 5,5 százalékra zuhant.
A 2019-es csúcsévben az utazási szektor teljesítménye rekordot döntött, és minden negyedik új álláshely ebben az ágazatban keletkezett. A foglalkoztatottak 10,6 százaléka az ágazatban dolgozott, ami 334 millió főt jelentett.
Tavaly ugyanakkor 62 millió álláshely, vagyis az összes munkahely közel egyötöde szűnt meg az ágazatban, így jelenleg már csak 272 millió főt foglalkoztat a turizmus globálisan.
A válság különösen negatívan érintette a kis- és közepes vállalkozásokat, mivel a turizmusban ezek aránya eléri a 80 százalékot. Ugyanakkor még a mostani álláshelyek jelentős része is különböző állami támogatások révén maradhatott meg, sok esetben részmunkaidős foglalkoztatás formájában.Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója a kutatás alapján úgy látja, hogy amennyiben idén júniusra a nemzetközi közlekedés és turizmus újraindul, akkor annak jelentős pozitív hatása lesz az egyes országok gazdasági teljesítményére és munkaerőpiacára.
Globális nyitás esetén a WTTC becslése szerint az idén az ágazat globális GDP-hez való hozzájárulása akár 48,5 százalékkal is magasabb lehet, mint volt 2020-ban, jövőre elérheti a 2019. évi szintet, 2023-ban pedig akár 25 százalékkal meg is haladhatja majd azt.
Amennyiben megfelelő ütemben folytatódik a globális oltási kampány, és még a nyári szezon előtt enyhítik az utazási korlátozásokat, akkor a 2020-ban az ágazatból elveszett 62 millió munkahely 2022-re visszaépülhet.
 
(turizmus.com)