Napfényes szigetek: Holbox-sziget, Mexikó

Tündöklően kék tenger, szertelenül csiklandozó napfény, kaland és egzotikum: sorba vettük a földkerekség turisztikai szempontból legvonzóbb szigeteit!

A Yucatán-félsziget északi csücskénél fekvő Holbox-sziget a kevésbé ismert turistaparadicsomok közé tartozik, földrajzi elhelyezkedésénél fogva főleg észak-amerikai utazók látogatják. A mindössze 1,5 kilométer széles, 42 kilométer hosszan elnyúló sziget legfőbb vonzereje a szárazföldet övező, sekély vizű, 10 kilométer széles lagúna, amely nem csupán a strandolók álmát testesíti meg, de páratlanul gazdag élővilágnak ad otthont. A nagy számban előforduló tengeri állatok mellett a madárpopuláció is kivételesen gazdag, flamingók és pelikánok, más madárfajok egyedei népesítik be élettel a kristálytiszta vizű lagúnát.


 
Holbox mindenekelőtt az érintetlen természet szépségét kínálja az utazóknak. Lehet cetcápákkal úszni a lagúnákban, kirándulni a szigeten, gyönyörködni a népes madárrajokban, a sportolók pedig a kiteboard számára ideális feltételek miatt tartják nagy becsben a sekély vizű strandokat. A sziget nyugati sarkában található Punta Cocos lagúna nevezetessége az éjszaka kéken ragyogó víz: ez a partszakasz a Phytoplankton nevű algafajnak köszönhetően varázslatos fényben izzik a holdfényben.


 
A Holbox-sziget természetes hangulatához nagyban hozzájárul, hogy a szárazföldön szinte egyáltalán nem közlekednek gépjárművek, a helybéliek robogókat és golfautókat használnak, ily módon is védve a kivételes természeti adottságokat. Mivel a szigetlakók megélhetését a turizmus mellett elsősorban a halászat biztosítja, a friss tengeri ételek kedvelői valóságos paradicsomot lelnek itt. A halászok legfontosabb zsákmánya a homár, de egyéb rákokból, kagylókból és halakból is elképesztő választékból válogathatnak a vendégek.


 
Fotók: Marazu/ Pixabay// RODRIGO Rodrigo/ Pixabay// Salvador Navarro Maldonado/ Pixabay
 
(a Travel Pulse nyomán)