A perui Centralt választották a világ legjobb éttermének

A perui Central nevű étterem végzett első helyen a The World's 50 Best Restaurants ranglistáján, letaszítva tavalyi trónjáról a dániai Geraniumot.
 
A Limában található étterem az indoklás szerint a hozzávalók nagy változatossága, valamint a hagyományok életben tartása miatt kapta a díjat, melynek átadóját a spanyolországi Valenciában rendezték meg. A díj második helyezettje a spanyol, barcelonai Disfrutar lett, amely már korábban is szerepelt a listán.



A limai Central már régóta az ínyencek paradicsomának számít, a sokféle befolyást, hagyományt ötvöző és kísérletezés jellemezte perui konyha pedig az egyik legjobbnak számít Latin-Amerikában. A Centralon kívül három másik limai étterem is felkerült az ötvenes listára: a Maido a 6., a Kjolle a 28., a Mayta pedig a 47. lett.
A legjobb ötvenbe négy francia étterem is bekerült. Míg tavaly csak három volt a listán, a La Grenouillere, a Septime és a Plénitude, idén csatlakozott hozzájuk a Bruno Verjus vezette Table is.



A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.
A döntőbizottságban 1080 független szakértő, séfek, újságírók és több étteremtulajdonos foglal helyet.
 
(MTI)