A pho leves Vietnam nemzeti étele, egyben az ország legismertebb fogása.
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
A tésztalevesek Ázsiában már évszázadok óta az étkezés alapját képezik, a pho viszont alig 150 éves múltra tekint vissza. A francia koloniális időszak alatt tisztult le a receptje, a gyarmatosítók nem kis közreműködésével. Korábban Vietnamban nem ettek marhahúst (vízi bivalyt), annyira értékes haszonállat volt. Az európai urak viszont előszeretettel fogyasztották.
A legenda szerint a francia házaknál szolgáló vietnamiak sajnálták kidobni a steakek utáni maradék csontokat, lepottyanó húsokat és az alaplé készítés mikéntjét is ellesték. Az alaplé felhasználásával megszületett a pho elődje, melyet helyi fűszerekkel, rizstésztával és rengeteg zöldfűszerrel egészítettek ki. Legalábbis délen. Északon, Hanoi környékén kevesebb friss zöldfűszert használnak, mivel a hidegebb klíma miatt ott ezek kevésbé teremnek meg. Az alaplé hat órán keresztül fő marhacsontból és marhahúsból gyömbérrel, csillagánizzsal, fekete kardamommal és fahéjjal. A tálba kerül egy nagy adag ruganyos rizstészta, húsfeltét, majd rengeteg zöldség, zöldfűszer (mungóbab csíra, újhagyma, koriander és thai bazsalikom).
Végül a levesre rácsorgatott lime leve teszi az ízharmóniát tökéletessé, amely egyensúlyba hozza az édeset és a savanyút. Az ismertebb változatok: vékony, nyers bélszínszeletekre öntik a forró levet, vagy húsgombóc is van a betétek között, esetleg tenger gyümölcsei vagy csirke kerül bele. A legizgalmasabb variációja a pacalos-marhainas pho.
Fotók: Bill Kasman/ Pixabay// Thomas G./ Pixabay// Markus Winkler/ Pixabay// phuong hoang thuy/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda/ Mison Andrea)
A KéK Travel kiemelt ajánlata az 1000 út utazási iroda katalógusából.
A tésztalevesek Ázsiában már évszázadok óta az étkezés alapját képezik, a pho viszont alig 150 éves múltra tekint vissza. A francia koloniális időszak alatt tisztult le a receptje, a gyarmatosítók nem kis közreműködésével. Korábban Vietnamban nem ettek marhahúst (vízi bivalyt), annyira értékes haszonállat volt. Az európai urak viszont előszeretettel fogyasztották.
A legenda szerint a francia házaknál szolgáló vietnamiak sajnálták kidobni a steakek utáni maradék csontokat, lepottyanó húsokat és az alaplé készítés mikéntjét is ellesték. Az alaplé felhasználásával megszületett a pho elődje, melyet helyi fűszerekkel, rizstésztával és rengeteg zöldfűszerrel egészítettek ki. Legalábbis délen. Északon, Hanoi környékén kevesebb friss zöldfűszert használnak, mivel a hidegebb klíma miatt ott ezek kevésbé teremnek meg. Az alaplé hat órán keresztül fő marhacsontból és marhahúsból gyömbérrel, csillagánizzsal, fekete kardamommal és fahéjjal. A tálba kerül egy nagy adag ruganyos rizstészta, húsfeltét, majd rengeteg zöldség, zöldfűszer (mungóbab csíra, újhagyma, koriander és thai bazsalikom).
Végül a levesre rácsorgatott lime leve teszi az ízharmóniát tökéletessé, amely egyensúlyba hozza az édeset és a savanyút. Az ismertebb változatok: vékony, nyers bélszínszeletekre öntik a forró levet, vagy húsgombóc is van a betétek között, esetleg tenger gyümölcsei vagy csirke kerül bele. A legizgalmasabb variációja a pacalos-marhainas pho.
Fotók: Bill Kasman/ Pixabay// Thomas G./ Pixabay// Markus Winkler/ Pixabay// phuong hoang thuy/ Pixabay
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!
(1000 út utazási iroda/ Mison Andrea)