Jordánia: ismerje meg a Közel-Kelet titkait!

A Jordán Hasimita Királyság Közel-Kelet egyik ékköve: harmóniában él egymás mellett a régmúlt és a 21. század, a kultúra és a vallás, a keleti tradíciók és az európai modernitás.
Földrajzilag élesen elkülönül egymástól az északi és déli régió. Északon a tájat komor hegyek és termékeny völgyek tagolják, rendezett olajfaligeteket és mezőgazdasági művelés alatt álló földeket találunk. Mindenképpen érdemes meglátogatni a fővárostól mindössze 48 kilométerre fekvő Jerash városát. A hajdani római provincia temérdek történelmi látványosságot tartogat a turisták számára: Zeusznak és Artemisznek szentelt templomok, a római út és a korinthoszi oszlopsor, a Fórum, Hadriánusz császár villája, a hippodrom, a két színházépület és az ókori fürdők mind szabadon látogathatók.

 

A déli régió sivatagos, beduinok által lakott rész. Itt található Petra sziklavárosa; az i.e. 4. században épített, vörös sziklába vájt város bejárásának élményéhez semmi más nem fogható. A Wadi Rum (Hold völgye) nemkülönben lélegzetállító kalandokat kínál. A vad hegyormok között folyamatosan vándorló homokdombok sorakoznak, a napszaktól függően a vörös és a sárga millió árnyalatában játszó, kopár sziklák között mélységes szakadékok kígyóznak – a látogató valóban úgy érzi, mintha a Hold felszínén barangolna. Érdemes akár 2-3 napot is eltölteni a völgyben, megismerni a sivatag szilaj és büszke szellemét.

 

Jordánia turisztikai központja az Akabai-öböl és Akaba városa, a Vörös-tenger közelségéből adódóan a százezres lélekszámú település klímája az európai turisták számára is kellemes. Az Akabai-öbölben remek fekvésű, jól kiépített strandokat találunk, a vízi sportok szerelmesei szörfözhetnek, miként a könnyűbúvárok számára is vonzó célpont, mert a partot korall-zátonyok tagolják, és búvárbázisok sokasága működik. Akaba látványosan fejlődik, a gazdasági szereplők és a városvezetés egyaránt kiemelten kezeli az idegenforgalom kérdését: sorra nyílnak meg a színvonalas, 4-5 csillagos szállodák, amelyek többféle ellátást is kínálnak. A kikötő is gazdag a látnivalókban, a nyüzsgő bazársorokon hosszú sétákat tehet a látogató, gyönyörködhet az árusok által kínált ezerféle portékában, vagy megismerkedhet a helyi gasztronómiai különlegességekkel.

 

A Jordán folyó által táplált, 400 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger eszményi környezetet kínál a pihenésre és kikapcsolódásra vágyók számára. A példátlanul nagy sótartalmú tenger gyógyászati hatása sem lebecsülendő, hiszen ízületi bántalmakra, krónikus gyulladásokra, műtétek utáni rehabilitációra is ajánlják az orvosok.