Felfedezni Vietnámot: Sapa

Sapa elragadóan bájos város Észak-Vietnámban. A hegyoldalban álló települést a francia gyarmatosítók építették fel a 20. század elején, mert a fülledt, párás völggyel szemben előnyben részesítették a magaslati klíma enyheségét, a folyamatosan fújó, hűs szellőt. A város egy elragadó szépségű, harsányan zöldellő völgyre tekint le, amelyet teraszos elrendezésű rizsföldek sokasága tagol. A település közepén egy ódon templom áll, a piacnak is otthont adó tér környékén pedig fürdők, vendéglátóhelyek és különböző üzletek csábítják az utazókat.Azok, akik kedvelik a túrázást, belebújhatnak a bakancsba, hogy gyalogszerrel másszanak fel a várostól 9 kilométerre magasodó Fansipan-hegyre (a túra Sapa városából indulva körülbelül 4-5 napot vesz igénybe), de Vietnám legmagasabb pontját (3147 m) felvonóval is meg lehet közelíteni. A hegy tetejéről lélegzetállító kilátás nyílik, és ha ez még nem volna elég, egy csodaszép pagoda is található itt.
 
 
 
Érdemes bebarangolni a város környékét, pár napra beleveszni a hegyes-völgyes vidék rejtekeibe. Az egymásra rétegződő rizsteraszok, a kicsiny falvak, a helyi törzsekhez tartozó lakosok színes ruhái, a gyógyfüves fürdők megérik, hogy komótos tempóban fedezzük fel őket.
Az útikönyvek szerint az utazó, ha stílusosan akar megérkezni a városba, a Victoria Express vonatot választja, mert a hegyek-völgyek között vezető út már önmagában is felér egy szenzációs kirándulással.


(A Victoria Voyages nyomán)
 
Fotók: halongwave5/ Pixabay/ long le/ Pixabay/ vietnampeoplelandscape/ Pixabay