Felfedezni Vietnámot: Saigon (Ho Si Minh)

Vietnám legnagyobb városában 8 millióan élnek, és a legenda szerint legalább 8 millió motorkerékpár fut az utakon. Az 1975-ben Ho Si Minh névre átkeresztelt Saigon egy energiától vibráló, eleven metropolisz, Délkelet-Ázsia egyik központja, amely a világ minden tájáról vonzza a turistákat. A Saigon folyó partján épült település egyszerre mutatja Vietnám múltját és jövőjét: egymás mellett él a történelmi múlt, a koloniális időszak és a hipermodern 21. század.


 
Csillogó-villogó felhőkarcolók és ősi buddhista templomok, lélegzetállítóan pompás paloták és nyüzsgő piacok, pálmafákkal keretezett sugárutak és az 1975-ben lezárult háború mementói – Saigon változatos látnivalókkal szolgál az utazók számára. A vietnámi háború lezárásáig Saigon volt Dél-Vietnám fővárosa, így jócskán kivette a részét a pusztító harcokból. Szerencsére a fegyveres konfliktus emlékei ma már turisztikai látnivalók, így érdemes felkeresni a Háborús Múzeumot és a Cu Chi Alagutakat. Utóbbit az észak-vietnámi hadsereg építette: az elképesztő méretű földalatti alagútrendszer mélyén az őrhelyek, a földalatti barakkok és hadianyag-raktárak mellett teljes kórházak és iskolák kerültek kialakításra.
 


A kiemelt látnivalók közé tartozik a Ben Thanh Piac, ahol a híresztelés szerint mindent meg lehet kapni, ami csak létezik a földkerekségen. A Bui Vien negyedet nem véletlenül tartják a hátizsákos turisták paradicsomának: a városrészben megszámlálhatatlan kávézó, étterem és bár üzemel, amelyek alacsony áron kínálnak minőségi ételeket és italokat. Saigon a vietnámi gasztronómia központja: mindegy, hogy az ezernyi utcai árus egyikénél, vagy valamelyik elegáns étteremben rendel a turista, mindenhol kiváló minőségű fogásokat fog kapni.
 
Fotók: Quang Nguyen/ Pixabay/ Dinh Phong/ Pixabay/ Olga Ozik/ Pixabay/ Susan Fleming / Pixabay
 
(A Victoria Voyages nyomán)