Vietnám telis-tele van színes csodákkal, amelyek meglepik és elbűvölik az európai utazót.
A közel nyolcmilliós Hanoi Vietnám történelmi fővárosa, melyből adódóan elképesztően gazdag műemlékekben. A város három jól elkülöníthető korszakot képvisel: éppúgy megtalálható itt az ősi Vietnám öröksége, mint a francia gyarmati idők emlékei és a modernkor fényárban úszó felhőkarcolói.
Az ódon emlékek közül is kiemelkedik az Irodalom Temploma, amelyet eredetileg Konfuciusz tiszteletére emeltek 1070-ben, később pedig egyetemmé alakítottak át. A lenyűgöző Operahát már a francia hódítók hagyatéka, a Ho Si Minh Mauzóleum pedig a gyarmati kort követő időszak egyik szimbóluma.
Hanoiban járva mindenképpen meg kell nézni a történelmi Fellegvárat (a hely az UNESCI Világörökség listáján is szerepel), a Hoan Kiem-tavat és a Jáde-hegység templomát. Ugyanakkor érdemes minden különösebb cél nélkül nekiindulni az Óvárosnak: a szűk utcák, a míves homlokzatok, a reggel és este egyaránt nyüzsgő sokaság önmagában is garantálja a szórakozást. Ha pedig az utazó beül az egyik utcai büfébe egy tál pho levesre, élete végéig emlékezni fog vietnámi gasztronómia nagyszerűségére.
Merthogy Hanoiba már csupán a helyi konyha miatt is érdemes elrepülni. A vietnámi konyha ma már világszerte híres, az egyszerű street food büfék és drága haute cuisine éttermek egyaránt étlapon tartják a vietnámi vagy vietnámi ihletésű fogásokat. Hanoi is hemzseg az utcai büféktől és árusoktól, akik az ikonikus vietnámi leves, a pho ezeregyféle változatát kínálják az éhes vendégeknek. A világszerte rajongással kísért étel alapja rendszerint egy intenzív ízű, tiszta marhahúsleves, amelyet különféle tésztákkal, marha- vagy sertéshússal, esetenként csirkével, hallal vagy rákkal kínálnak, s bőven jut bele koriander, thai bazsalikom, menta, chili vagy metélőhagyma. Kétségtelenül a pho a vietnámi konyha leghíresebb étele, de emellett még rengeteg kiváló receptúrát ismernek a helyiek, amelyek tájegységenként hatalmas változatosságot mutatnak.
(A Victoria Voyages nyomán)
Fotók: Cuong Le/ Pixabay/ Khắc Tú Nguyễn/ Pixabay/ Thanh Tuấn Bill/ Pixabay/ Kasman/ Pixabay
A közel nyolcmilliós Hanoi Vietnám történelmi fővárosa, melyből adódóan elképesztően gazdag műemlékekben. A város három jól elkülöníthető korszakot képvisel: éppúgy megtalálható itt az ősi Vietnám öröksége, mint a francia gyarmati idők emlékei és a modernkor fényárban úszó felhőkarcolói.
Az ódon emlékek közül is kiemelkedik az Irodalom Temploma, amelyet eredetileg Konfuciusz tiszteletére emeltek 1070-ben, később pedig egyetemmé alakítottak át. A lenyűgöző Operahát már a francia hódítók hagyatéka, a Ho Si Minh Mauzóleum pedig a gyarmati kort követő időszak egyik szimbóluma.
Hanoiban járva mindenképpen meg kell nézni a történelmi Fellegvárat (a hely az UNESCI Világörökség listáján is szerepel), a Hoan Kiem-tavat és a Jáde-hegység templomát. Ugyanakkor érdemes minden különösebb cél nélkül nekiindulni az Óvárosnak: a szűk utcák, a míves homlokzatok, a reggel és este egyaránt nyüzsgő sokaság önmagában is garantálja a szórakozást. Ha pedig az utazó beül az egyik utcai büfébe egy tál pho levesre, élete végéig emlékezni fog vietnámi gasztronómia nagyszerűségére.
Merthogy Hanoiba már csupán a helyi konyha miatt is érdemes elrepülni. A vietnámi konyha ma már világszerte híres, az egyszerű street food büfék és drága haute cuisine éttermek egyaránt étlapon tartják a vietnámi vagy vietnámi ihletésű fogásokat. Hanoi is hemzseg az utcai büféktől és árusoktól, akik az ikonikus vietnámi leves, a pho ezeregyféle változatát kínálják az éhes vendégeknek. A világszerte rajongással kísért étel alapja rendszerint egy intenzív ízű, tiszta marhahúsleves, amelyet különféle tésztákkal, marha- vagy sertéshússal, esetenként csirkével, hallal vagy rákkal kínálnak, s bőven jut bele koriander, thai bazsalikom, menta, chili vagy metélőhagyma. Kétségtelenül a pho a vietnámi konyha leghíresebb étele, de emellett még rengeteg kiváló receptúrát ismernek a helyiek, amelyek tájegységenként hatalmas változatosságot mutatnak.
(A Victoria Voyages nyomán)
Fotók: Cuong Le/ Pixabay/ Khắc Tú Nguyễn/ Pixabay/ Thanh Tuấn Bill/ Pixabay/ Kasman/ Pixabay