Mauritius, a smaragdsziget

Az 1860 négyzetkilométer területű, 1,2 millió lakosú Mauritius az Indiai-óceán páratlan ékköve: pazar természeti adottságai, barátságos klímája, ezerszínű kultúrája mágnesként vonzza a turistákat a világ valamennyi tájáról. A sziget lakossága vegyes nemzetiségű (általánosan használt nyelv az angol, a francia és a kreol; hinduk, keresztények és mohamedánok egyaránt nagy számban élnek itt), a helyi konyha a kulturális keveredésnek köszönhetően sokszínű és változatos. Egyaránt felfedezhető az európai, a kínai, a dél-afrikai és az indiai hatás, az óceán pedig bőséggel kínál finomabbnál finomabb alapanyagokat, így mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit: halak és rákok, zöldségek és gyümölcsök, különböző húsok és fűszerek kavalkádja kóstolható.


 
Zöld hegyek tagolják a sziget belső területét, amelyekről hatalmas vízesések zuhannak alá. A part fehérhomokos, az óceán lassan mélyül, a víz mindig meleg és kristálytiszta – a környezet eszményi a strandolók és a könnyűbúvárok számára. A szállodák tágas szobákat biztosítanak a családok számára, így a gyermekek is kényelmesen elférhetnek, valamint különleges gyermekprogramok sokaságát biztosítják. A kölyökklubok mellett a helyi élővilág is rendkívüli élményeket tartogat a gyermekek számára: az üvegfenekű hajókkal tett vízi kirándulások során megcsodálhatják a tenger színpompás, változatos lakóit, a tarka korallzátonyokat, de a szárazföldön is látványos túrákat tehetnek. A Hétszínű Föld Park óriásteknősei, a Pamplemouss Nemzeti Park óriásliliomai, a természetvédelmi parkok ragyogó pillangói és változatos hüllői egyaránt lenyűgöző élményt kínálnak.

 

A turisták alternatív programok sokaságából válogathatnak. Bejárhatják Mauritius fővárosát, Port Louist, megtekintve a citadellát, az újjáépített kikötőt, a múzeumokat és a piacokat, illetve a nemzetközi hírnevű Botanikus Kertet. Ellátogathatnak a 700 ezer éves, ma már nem aktív Curepipe-vulkánhoz, bejárhatják a körülötte fekvő természetvédelmi területeket és parkokat, illetve betérhetnek a híres Grand Bassin (Ganga Talao) hindu zarándokhelyre. Közkedvelt turistalátványosság a Black River Gorges vízesés, amely mellet népes makákópopuláció él. A La Vanille krokodilpark egész napos látnivalókat kínál; fel lehet fedezni a természetvédelmi park gazdag állatvilágát, a teaültetvényeket, vagy lehet gyönyörködni a bohókás majomcsaládok életében. A Casela Madárpark valódi szafari-élményt nyújt, ugyanakkor vadvízi evezésre és hegymászásra, illetve változatos hajótúrákra is lehetőség nyílik. Az alternatív programokhoz magyar nyelvű idegenvezetőt biztosítunk.

 

A szigetre látogató személyeknek csak 15 napot meghaladó tartózkodás esetén szükséges vízumot kiváltaniuk. A nemzetközi hitelkártyákat a szállodákban és az üzletekben egyaránt elfogadják. Kisgyerekes családok számára különösen megnyugtató, hogy a szigeten nincsenek jellemző egészségügyi kockázatok, sem kötelező, sem ajánlott védőoltások nem szükségesek, viszont a palackozott víz fogyasztása javasolt. A sziget időjárása kiegyensúlyozott, nincs intenzív monszunidőszak, a csapadék java a sziget középső, hegyekkel tagolt területén hullik le, a keleti part időjárása jóval szárazabb. Nyári időszakban az átlagos hőmérséklet 20-24 C°, a tavaszi időszak melegebb, a téli időszakban a levegő páratartalma magasabb. A szigeten jelentős moszlim lakosság él, de általános dress code nincs érvényben, viszont az elegáns szállodákban férfiak esetében elvárás a hosszú nadrág.