Egyiptomi kalandok: a Nemesek völgye

A Nílus nyugati partján található, részben feltárt területen több száz nemesi sírbolt épült.

A KéK Travel kiemelt ajánlata az Express Travel International utazási iroda katalógusából.
 
Luxorral azonos szélességi körön, a Nílus nyugati partján találhatóak a Nemesek völgye, ahol a „nyugatiak élnek”. A név onnan származik, hogy az egyiptomiak hiedelme szerint az elhunytak nyugatra, a Nap mozgásához igazodva távoztak. Ez a kiemelt jelentőségű régészeti terület eredetileg egy falu alatt feküdt, amit Sheikh Abd el Qurna-nak hívtak.
A terülten több száz nemesi sír található. Ezek közül egyeseket feltártak, másokat nem; sok közülük erősen megrongált állapotban van, ami nemcsak a sírrablóknak köszönhető, hanem a természeti csapásoknak is (több földrengés is pusztított ezen a vidéken).


 
A leghíresebb sír Ramosze sírja (TT55 számú), aki egy vezír volt a XVIII. dinasztia idején, az eretnek fáraó idejében. A következő címeket viselte: vezír, a város kormányzója, az igazság cselekvője, a hamisság gyűlölője, a királyi pecsét őre, a nagy emlékművek fő munkavezetője, a király egyetlen barátja, ki belép a palotába és kegyben lép ki onnan, főbíró. A sír építése félbemaradt valószínűleg a nagy eretnekség ideje alatt, amikor az egész udvartartás átköltözött az új fővárosba, Tell el Amarnába.


 
Fotók: マサコ アーント/ Pixabay// マサコ アーント/ Pixabay// Cesar Salazar/ Pixabay
 
(Express Travel International utazási iroda)