Egyiptomi kalandok: a Királyok völgye és a Kheopsz-piramis

A Nílus nyugati partján található Királyok völgye 1979-ben vált az UNESCO Világörökség részévé.

A KéK Travel kiemelt ajánlata az Express Travel International utazási iroda katalógusából.

Egyiptom híres fáraói ötszáz éven át temetkeztek a Királyok völgyében. Elsőnek I. Amenhotep sírboltját építették meg, amely sír pontos helye ma is vitatott. A sírokat KV betűkkel jelölik a King’s Valley kifejezésből, ami annyit jelent: királyok völgye.
A leghíresebb sírok Tutankhamon sírja (KV62), III. Tutmózisz sírja (KV34), illetve II. Ramszesz fiainak sírja (KV5); ez utóbbi a legnagyobb sír, amelynek feltárt része 150 folyosót és szobát rejt magában, egy jelentős területe pedig ma is feltárásra vár.


 
A Kheopsz-piramis az egyetlen fennmaradt csoda az ókori világ 7 csodája közül. A történészek szerint Khufu vagy Kheopsz fáraónak készült temetkezési helyként, és 20 évig építette 20-30 000 szabad munkás.
A Kheopsz-piramisban könnyedén elférne a Szent Péter Bazilika. Napóleon, aki rajongott a matematikáért, még azt is kiszámolta, hogy az építőkövekből fel lehetne húzni egy falat Franciaország köré, ami 2 méter magas és 30 centiméter széles lenne.Fotók: Cesar Salazar/ Pixabay// Marcin Chuć/ Pixabay// Ron Porter/ Pixabay
 
(Express Travel International utazási iroda)